Αν υπάρχει ένας κλάδος που θα μπορούσε να διεκδικήσει Όσκαρ ατυχίας με όλα αυτά που συμβαίνουν, αυτός σίγουρα είναι ο κατασκευαστικός. 

Ο τεχνικός κόσμος που απασχολεί δεκάδες επαγγέλματα από πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες έως και οικοδόμους, υδραυλικούς και άλλες συναφείς ασχολίες, ήταν από αυτούς που ένιωσε για τα καλά στο πετσί του την κρίση του 2008-2010. 

Η οικοδομή στα χρόνια που ακολούθησαν βούλιαξε και η οικοδομική άνθηση της δεκαετίας του 2000 έδωσε τη θέση της σε μία κατάρρευση που ανάγκασε ακόμα και επαγγελματίες που εργάζονταν για χρόνια στον κατασκευαστικό κλάδο, να αλλάξουν επαγγελματική ενασχόληση. 

Μόλις το 2017 με 2018, ο τεχνικός κόσμος ξεκίνησε να βλέπει λίγο φως στο βάθος του ορίζοντα, όταν ξεκίνησαν δειλά - δειλά να γίνονται κάποιες οικοδομικές εργασίες, όχι τόσο σε επίπεδο κατασκευής, αλλά κυρίως ανακατασκευών και ανακαίνισης. 

Πριν πάρει μία μικρή ανάσα, έφτασε η κρίση του κορωνοϊού, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όχι μόνο θα επηρεάσει τον κλάδο, αλλά αναμένεται να είναι ακόμα πιο βαθιά από την προηγούμενη. 

Ήδη οι επιπτώσεις της, έχουν ξεκινήσει να φαίνονται σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλη Αϊβαλή, με το φορέα που εκπροσωπεί να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση και την πολιτεία μία σειρά από μέτρα που θα δώσουν μία ανάσα στον τεχνικό κόσμο. 

"Οι οικονομικές υποχρεώσεις τρέχουν και η απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει εξαφανίσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα με αποτέλεσμα έσοδα να μην υπάρχουν. Έτσι, ακόμα και οι λίγοι που είχαν κατορθώσει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, πλέον δεν θα μπορούν". 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκ περιτροπής εργασία στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και της αποφυγής της διασποράς του ιού δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι στους δεκάδες επαγγελματίες του κλάδου. 

"Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των τεχνικών εταιρειών από την πολιτεία γιατί διαφορετικά η κρίση που έρχεται για τον κατασκευαστικό κλάδο, να είστε σίγουροι ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από την προηγούμενη" τονίζει. 

Κι αυτή τη φορά αν ο κλάδος πέσει ξανά σε χειμερία νάρκη, είναι άγνωστο το πότε θα ξυπνήσει ξανά.