NEWS | 2: Ειδήσεις - 17: Κόσμος

Στα επτά απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς το στάδιο Πλέτσνικ στη Σλοβενία

Fri, 03 Apr 2020 07:06:00 +0300 07:06 Patras Events logo

Ένα από τα ορόσημα της Λιουμπλιάνας

Η Europa Nostra, ο πανευρωπαϊκός οργανισμός για την πολιτιστική κληρονομιά, δημοσίευσε κατάλογο με τα επτά πλέον απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς ευρωπαϊκών χωρών για το 2020. 

Ένα στάδιο που σχεδιάστηκε από τον Σλοβένο αρχιτέκτονα Γιόζε Πλέτσνικ και είναι ένα από τα ορόσημα της Λιουμπλιάνας, περιλαμβάνεται στον κατάλογο.

Το στάδιο εντάχθηκε στα υποψήφια προς προστασία μνημεία, στο πλαίσιο εκστρατείας της Europa Nostra και του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατόπιν πρότασης της Ένωσης Αρχιτεκτόνων Λιουμπλιάνας, σε μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης και επαναχρησιμοποίησης του χώρου, διατηρώντας παράλληλα την αρχική του εμφάνιση.

Το στάδιο κατασκευάστηκε το 1925 και είναι μία από τις παλαιότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στη Σλοβενία, καθώς και ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη. Το ανοιχτό γήπεδο σε σχήμα πετάλου «επιστρέφει» στη μορφή των αρχαίων αμφιθεάτρων και είναι ένα από τα αριστουργήματα του Πλέτσνικ.

Μέχρι το 2007, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Από τότε, οι προσπάθειες ανακαίνισης ήταν άκαρπες. Η επιχείρηση GS του Γιοζ Πέτσεσνικ προσπάθησε να ανακαινίσει το γήπεδο, σε συνεργασία με την πόλη της Λιουμπλιάνας και την Ολυμπιακή Επιτροπή της Σλοβενίας, αλλά κατέληξε σε αδιέξοδο.

Οι εκπρόσωποι της Europa Nostra και του Ινστιτούτου της ΕΤΕπ σχεδιάζουν να επισκεφθούν το στάδιο, προκειμένου να κινητοποιήσουν τις σλοβενικές Αρχές να αναλάβουν δράση για τη διάσωση του μνημείου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από Πάτρα, Αχαΐα, Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο patrasevents.gr

Σχετικά άρθρα

ΑΡΧΗ

loader