H "Εργατική Ενότητα-Ανατροπή" σχετικά με τους εργαζόμενους στον κλάδο καθαριότητας στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Με κομμένη την ανάσα οι πολίτες ολόκληρου του πλανήτη, παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις στο μέτωπο της μάχης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στη μάχη αυτή, αιχμή του δόρατος αποτελούν οι γιατροί, οι νοσηλευτές, και το προσωπικό των νοσοκομείων.
Δυστυχώς αυτή η μάχη, όπως όλες οι μάχες, έχει και απώλειες.

Στον κλάδο της υγείας και στους εργαζόμενους που τον υπηρετούν, το ποσοστό των κρουσμάτων είναι ήδη αρκετά μεγάλο, σε σχέση με τον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό.

Όλοι εμείς παρακολουθούμε με αγωνία τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, να αντιμετωπίσουν, να αντικρούσουν και παράλληλα, να νικήσουν αυτόν τον ύπουλο εχθρό. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και με σεβασμό απέναντί τους, για την αυταπάρνηση που επιδεικνύουν, δίνοντας αυτή τη μάχη, σχεδόν μόνοι τους, για όλους μας.

Δυστυχώς, δεν επιδεικνύουν τον ίδιο σεβασμό, η πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση.
Χωρίς τα απαραίτητα εφόδια και τα μέσα προφύλαξης, τους στέλνει σε μία μάχη προσβλέποντας μόνο στο δικό τους επαγγελματισμό, και αλτρουισμό.

Στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην πόλη μας, στον κλάδο της καθαριότητας και υγιεινής, απασχολούνται 40 εργαζόμενες, οι οποίες έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και η συμβολή τους είναι πολύτιμη στη λειτουργία του νοσοκομείου. Γι΄ αυτές τις εργαζόμενες, όμως, η επόμενη εργασιακή ημέρα είναι το λιγότερο αβέβαιη.

Αυτή την ώρα της καθολικής προσπάθειας από το σύνολο του προσωπικού του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι 40 εργαζόμενες στον κλάδο καθαριότητας , έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Πέρα από τις σοβαρές ελλείψεις σε προστατευτικά μέσα, τα οποία θα έπρεπε να τους έχουν προμηθεύσει για τη διασφάλιση της υγείας τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αβεβαιότητα της συνέχειας του εργασιακού τους βίου.

Οι συμβάσεις εργασίας τους λήγουν τέλος του μήνα και καμία θετική πρόθεση δεν έχει εκδηλωθεί από τον αρμόδιο υπουργό, για ανανέωσή τους. Παρότι η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου έχει υποβάλει αίτημα για την ανανέωση των συμβάσεων αυτών μέχρι το τέλος του έτους, από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου, τηρείται σιγή ιχθύος.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου υγείας και την Ελληνική κυβέρνηση να πάψει τα επικοινωνιακά της παιχνίδια και να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα των συναδέλφων.

Είναι γνωστές οι αντιλήψεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης για παράδοση του κλάδου καθαριότητας και υγιεινής στα νοσοκομεία, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε ιδιώτες. Όπως σχεδίαζε και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και την παράδοσή της στους ιδιώτες. Το δεύτερο σκέλος το ανέτρεψε η πανδημία, το πρώτο μπορεί να το ανατρέψει η αντίδραση και η πίεση που πρέπει να ασκηθεί, προκειμένου η κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος αυτές τις πρακτικές του ξεπουλήματος.

Η παράταξή μας δηλώνει ότι με όλες της τις δυνάμεις βρίσκεται δίπλα στους συναδέλφους εργαζόμενους που πλήττονται αυτή τη στιγμή από την αναλγησία του υπουργείου υγείας.

Έχουμε ήδη ζητήσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο από τη διοίκηση του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Πάτρας, με θέμα το συγκεκριμένο πρόβλημα, προκειμένου να ενεργοποιηθούμε στην κατεύθυνση της συμπαράστασης και της διεκδίκησης της άμεσης επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων μας.

Για την Εργατική Ενότητα-Ανατροπή

Αλιχού Βανέσα

Παπασπυρόπουλος Γιώργος".