Στο συμπέρασμα ότι η Κίνα συγκαλύπτει την πραγματική έκταση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού και αποκρύπτει εσκεμμένα τα πραγματικά νούμερα κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα κατέληξαν αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Παρέδωσαν μάλιστα μια απόρρητη έκθεση την περασμένη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο, που ανέφερε ότι τα νούμερα που δίνει η Κίνα είναι ψεύτικα, όπως ανέφερε στο Bloomberg ένας από τους τρεις αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο – δηλαδή κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με εκείνο του Αμερικανού ΥΠ ΕΞ Μάικ Πομπέο προ ημερών. Ο νέος κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου στην Ουχάν, αλλά μέχρι χθες η Κίνα είχε αναφέρει μόνον 82.361 κρούσματα και 3.293 θανάτους, πράγμα που αν ίσχυε θα σήμαινε ότι η πανδημία την έπληξε λιγότερο από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία.

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανά την υφήλιο . «Η πραγματικότητα είναι ότι θα ήμασταν σε καλύτερη θέση αν η Κίνα ήταν περισσότερο ειλικρινής», είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς σε συνέντευξή του στο CNN, αν και παραδέχθηκε ότι η ασιατική χώρα στην περίπτωση του κορωνοϊού φέρθηκε πιο έντιμα απ’ ό,τι σε άλλες, προηγούμενες επιδημίες. «Αλλά αυτό που φαίνεται τώρα είναι ότι πολύ πριν ο κόσμος μάθει τον Δεκέμβριο ότι η Κίνα αντιμετώπιζε μια τέτοια κατάσταση, ίσως έναν μήνα νωρίτερα, η επιδημία είχε ξεσπάσει στην Κίνα», συμπλήρωσε.

Η ανοσολόγος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντέμπορα Μπριξ, που μετέχει στην ομάδα που συγκρότησε ο Λευκός Οίκος για την αντιμετώπιση της κρίσης, είπε ότι τα νούμερα που ανακοινώνει η Κίνα επηρεάζουν τον τρόπο που αντιδρούν άλλες χώρες στην επιδημία του κορωνοϊού. «Η ιατρική κοινότητα ερμήνευσε τα κινεζικά δεδομένα ως εξής: είναι σοβαρή η κατάσταση, αλλά μικρότερης έκτασης απ’ ό,τι όλοι θα περίμεναν», δήλωσε την Τρίτη το βράδυ κατά την ημερήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα. «Και νομίζω ότι βλέπουμε αυτό που συνέβη στην Ιταλία και την Ισπανία επειδή πιθανώς αγνοούμε ένα σημαντικό κομμάτι των πληροφοριών».
Οι υποψίες για τους αριθμούς που ανακοινώνει η Κίνα φούντωσαν τον Μάρτιο όταν το Πεκίνο είπε ότι δεν υπήρχαν νέα κρούσματα στην Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία και όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με χιλιάδες τεφροδόχους έξω από γραφεία τελετών στην επαρχία Χουμπέι . Ενώ διατυπώνονται αμφιβολίες και λόγο του ότι η Κίνα αλλάζει διαρκώς τη μεθοδολογία καταμέτρησης και αναφοράς των κρουσμάτων και των θανάτων από την Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Επί εβδομάδες το Πεκίνο δεν προσμετρούσε τους ασυμπτωματικούς φορείς – έστω κι αν είχαν διαγνωστεί θετική – και μόνον την Τρίτη πρόσθεσε 15.000 ασυμπτωματικά κρούσματα στο συνολικό αριθμό.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Πομπέο κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη την Κίνα κι άλλες χώρες (π.χ. Ιράν, Βόρεια Κορέα) να είναι έντιμες και ειλικρινείς όσον αφορά την έκταση της επιδημίας του κορωνοϊού. «Τα στοιχεία αυτά μετρούν. Η δυνατότητα να σώσουμε ζωές εξαρτάται από το να έχουμε εμπιστοσύνη και πληροφορίες στη διάθεσή μας για το τι πραγματικά συμβαίνει», είπε. «Απευθύνω έκκληση σε κάθε χώρα: Κάντε ό,τι μπορείτε καλύτερο για τη συλλογή των δεδομένων και την ανακοίνωση των πληροφοριών αυτών. Εμείς το κάνουμε».