Μπορεί η εστίαση να συνέβαλλε αποφασιστικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη μείωση των ποσοστών της ανεργίας της χώρας, όμως, στην νέα κρίση που φέρνει ο κορωνοϊός και αναμένεται να είναι ακόμα πιο μεγάλη από την προηγούμενη, "τιμωρείται" από την πολιτεία. 

Ο λόγος; Επειδή ακριβώς συνέβαλλε στη μείωση των ποσοστών αυτών. Πώς αλλιώς να εξηγήσει την εξαίρεση των επαγγελματιών της εστίασης από το επίδομα των 800 ευρώ, για όσους απασχολούσαν περισσότερους από πέντε εργαζόμενους; 

Το γεγονός αυτό έχει ανεβάσει στα... κεραμίδια τους εστιάτορες και τους καταστηματάρχες εστίασης οι οποίοι μιλούν για μία πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης, με το δικαιολογητικό ότι οι επιχειρηματίες αυτοί έχουν... λίπος και δεν έχουν ανάγκη τα 800 ευρώ, παρόλο που τα καταστήματά τους είναι εδώ και δύο εβδομάδες κλειστά, χωρίς να έχουν έσοδα από πουθενά. 

"Κάνει λάθος η κυβέρνηση στο να εξαιρεί αυτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου. Δεν είναι πλούσιοι, δεν έχουν έσοδα, δεν έχουν στην άκρη χρήματα και αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν πώς θα κατορθώσουν να ζήσουν τις οικογένειες τους" τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου. 

Ο ίδιος περιγράφει δραματικές καταστάσεις. "Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί από τους δήθεν πλούσιους συναδέλφους μας που απασχολούν πάνω από πέντε εργαζόμενους, μας παίρνουν τηλέφωνο και μας ρωτούν που θα βρούν χρήματα για να ταΐσουν τα παιδιά τους και να αγοράσουν φάρμακα στους γονείς τους. Αυτή είναι η αλήθεια" τονίζει ο κ. Στεργίου. 

Το κείμενο που έχει ανέβει στο facebook έχοντας γραφτεί από τον αντιπρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ, Αναστάσιο Γιατρά, σκιαγραφεί με απόλυτο τρόπο, τα συναισθήματα των επαγγελματιών του κλάδου.

Των ανθρώπων που έδιναν δουλειά για να τιμωρηθούν με αυτόν τον τρόπο από την πολιτεία. Γιατί είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μαγαζιών εστίασης της Πάτρας απασχολούσαν περισσότερα από πέντε άτομα στο έμψυχο δυναμικό τους. Τουλάχιστον το επίδομα ισχύει για τους εργαζόμενους τους. Είναι και αυτό μία παρηγοριά. 

Επιχορήγηση σαν κεφάλαιο κίνησης

Όμως το ζήτημα δεν είναι απλά και μόνο το επίδομα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ, αν δεν υπάρξει ένα κεφάλαιο κίνησης που να δοθεί με την μορφή επιχορήγησης από το κράτος και όχι δανείου, ένα μεγάλο ποσοστό των μαγαζιών του κλάδου δεν θα κατορθώσει να ανοίξει και πάλι, όταν η πανδημία περάσει. 

Ο κ. Στεργίου είναι ξεκάθαρος: "Η εκτίμηση μας με βάση την κατάσταση που υπήρχε πριν από τον κορωνοϊό και την οικονομική καταστροφή που έφερε αυτός στην εστίαση, είναι ότι το 50% των καταστημάτων του κλάδου της περιοχής μας δεν θα κατορθώσει να ανοίξει και πάλι". 

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται να δώσει η κυβέρνηση σε μορφή κεφάλαιου κίνησης ένα μικρό ποσοστό της ζημιάς που έπαθε ο κλάδος όλο αυτό το διάστημα. "Ζητάμε ένα ποσοστό της τάξεως του 5% από τη ζημιά που έχουμε πάθει για να ξεκινήσουμε. 

Τα χρήματα αυτά δεν τα θέλουμε δανεικά γιατί αυτό δεν θα διευκολύνει σε τίποτα τους περισσότερους από τους συναδέλφους που ήδη έχουν δεκάδες χρέη και υποχρεώσεις που τρέχουν, χωρίς να έχουν έσοδα από πουθενά.

Τα θέλουμε σε μορφή επιχορήγησης έτσι ώστε όταν περάσει η πανδημία να μας δοθεί η δυνατότητα για να παλέψουμε στο να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας ανοικτά. Διαφορετικά τα μισά και πλέον καταστήματα του κλάδου δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά".