Σίγουρα δεν προκάλεσαν έκπληξη, αλλά το γεγονός ότι στο υπουργείο Οικονομικών κατέγραψαν πτώση 30- 40% στα ημερήσια στοιχεία των φορολογικών εσόδων, πριν καν πέσουν στο σύστημα οι πληρωμές της 31ης Μαρτίου, αποδεικνύει ότι το χτύπημα του κορωνοϊού στον Προϋπολογισμό θα είναι βίαιο. Κι όλα αυτά, πριν μετρηθούν οι επιπτώσεις τον Απρίλιο, όπου η μοναδική οικονομική δραστηριότητα εξαντλείται στα ράφια των super markets και στα γκισέ των φαρμακείων.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν επίγνωση της πρωτοφανούς κατάστασης και ήδη κοιτάζουν την επόμενη ημέρα, δηλαδή το πώς θα εξασφαλιστούν ροές εσόδων- αρχικά από την κατανάλωση- τουλάχιστον από το καλοκαίρι και μετά. Η εξασφάλιση επαρκών ταμειακών διαθεσίμων είναι, άλλωστε, αναγκαία προϋπόθεση όχι μόνο για τις πάγιες ανάγκες αλλά για τη συνέχιση των μέτρων ρευστότητας και των παρεμβάσεων στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, έτσι ώστε να μην επιβεβαιωθούν τα «μαύρα» σενάρια για βαθιά κρίση. Και δυστυχώς τέτοια σενάρια πολλαπλασιάζονται όσο περνούν οι ημέρες και διαψεύδονται οι αρχικές εκτιμήσεις για μια απλή διαταραχή (distortion) στην παγκόσμια οικονομία, όπως αναφέρει το economistas.

Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs

Το ειδικό report της Goldman Sachs για τα ρίσκα στη δημοσιονομική σταθερότητα της Ευρώπης και ειδικά του Ευρωπαϊκού Νότου, είναι αποκαλυπτικό. Το ευχάριστο είναι ότι η Ελλάδα αυτήν τη φορά δεν αποτελεί το σημείο αναφοράς (case study). Το ανησυχητικό είναι ότι στο κάδρο μπαίνουν Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, κάτι που ισοδυναμεί με αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Ποια είναι η βασική πρόβλεψη της GS; Ότι το Χρέος της Ιταλίας θα εκτοξευθεί στο 160% του ΑΕΠ της και στο 120% για την Ισπανία και τη Γαλλία!

Συνυπολογίζοντας τη βαθιά ύφεση και τα δημοσιονομικά μέτρα που ήδη λαμβάνουν οι χώρες του Νότου, που έχουν χάσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές από την πανδημία, η GS εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας και της Ισπανίας θα φτάσει στο 10%, της Γαλλίας στο 7%. Το αποτέλεσμα είναι ότι με αυτήν προοπτική, εγείρονται, πλέον, φόβοι για τη δημοσιονομική σταθερότητα όλου του Ευρωπαϊκού Νότου. Είναι ενδεικτικό ότι η Ιταλία θα πρέπει να «τρέξει» πρωτογενή πλεονάσματα 1,3% για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να διατηρήσει το Χρέος της στα επίπεδα των προηγούμενων πέντε ετών, αλλά σε συνθήκες υψηλότερων επιτοκίων και χαμηλότερου ονομαστικού ΑΕΠ.

Ακόμα πιο εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι αναλυτές περιμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων από πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως Johnson & Johnson, JPM, Goldman Sachs, International Business Machines, Procter & Gamble, Boeing. Ήδη, η Goldman Sachs προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 24% στο δεύτερο τρίμηνο και ανεργία στο 15%, ενώ η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα βυθιστεί κατά 30%. Ωστόσο, η εκτίμηση που έσκασε σαν βόμβα ήρθε από τον James Bullard, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του St. Louis, ο οποίος «βλέπει» την ανεργία στο 30% και την πτώση του ΑΕΠ στο 50%!