Σε νέα πιο αυστηρά μέτρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να βάλει τέλος στις πολλές και άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών, σε μια κρίσιμη περίοδο καθώς αναμένεται η κορύφωση της επιδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας.

Το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα με στόχο να μη ξεφύγει από τον έλεγχο η διασπορά του κοροναϊού.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της παραλίας της Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση βλέποντας την περιοχή να μετατρέπεται σε ένα απέραντο πάρκο με τους θεσσαλονικείς να αθλούνται κατά ομάδες έβαλε «λουκέτο», ενώ από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το πρόστιμο των 15ο ευρώ στους απείθαρχους.

Η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά το Πάσχα θεωρείται δεδομένη και αναμένεται ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αυτό που φαίνεται να προκρίνεται πλέον είναι κι άλλοι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυστηροποιήσει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού και δεν αποκλείεται να πάρει ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όπως το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους

Ένα πρώτο δείγμα των μέτρων δόθηκε την Τρίτη καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σε πέντε δήμους της Β. Ελλάδας κρίθηκε ιδιαίτερα ανησυχητικός.

Έτσι, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε καραντίνα και επιπλέον μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών.

Πρόκειται για τους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης, στους οποίους απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί της επόμενης και η είσοδος – έξοδος από τους δήμους.

Παράλληλα, αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τις εξής περιστάσεις:

-Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη (Κατηγορία 4)
-Μετάβαση σε τελετή (Κατηγορία 5)
-Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο (Κατηγορία 6)
-Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων θα μπορούν να βγαίνουν για βόλτα μόνο 15 λεπτά γύρω από το σπίτι.

Ενώ, τέλος, στα σούπερ μάρκετ των δήμων αυτών θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 20 τετραγωνικά, ενώ στις λαϊκές αγορές η απόσταση των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι από την μια πλευρά του δρόμου.

Ακόμα, σε καραντίνα τίθεται η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστορίας για 14 μέρες από τις 8 το βράδυ της Τρίτης 31 Μαρτίου έως τις 8 το βράδυ της 14ης Απριλίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ακόμη την προσωρινή αναστολή λειτουργίας δύο λαϊκών αγορών στο Ίλιον: πρόκειται για τις λαϊκές της οδού Αιάκου και της οδού Χίου.

Τα νέα μέτρα

Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί η κυβέρνηση εξετάζει -μεταξύ άλλων- το πλαφόν στις επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ, περιορισμοί μετακινήσεων για σωματική άσκηση ή για την βόλτα των κατοικίδιων, αλλά και συγκεκριμένη ώρα «ισχύος» ενός SMS.

Συγκεκριμένα, ένας από αυτούς τους περιορισμούς που εξετάζεται είναι το πλαφόν στις επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ για ψώνια. Δηλαδή οι πολίτες να μη στέλνουν κάθε μέρα μήνυμα ότι πηγαίνουν για αγορές, αλλά αυτό να γίνεται 3 ή 4 φορές την εβδομάδα.

Ο λόγος είναι ότι έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί πολίτες πηγαίνουν στα καταστήματα για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ακόμη και για το παραμικρό με σκοπό να κάνουν τη βόλτα τους.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κόψει τις πολλές και άσκοπες μετακινήσεις, σε μια περίοδο που αναμένεται η κορύφωσης της επιδημίας στη χώρα μας.

Αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις με πλαφόν στις εξόδους για σωματική άσκηση ή για την βόλτα των κατοικιδίων.

Δηλαδή θα προβλέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο μία φορά ή δύο και για συγκεκριμένο χρόνο κι όχι όσες ώρες θέλει ο καθένας.

Το SMS με τον αριθμό 6 που θα στέλνεται θα έχει συγκεκριμένο χρόνο π.χ. για μία ώρα όπου ο καθένας θα μπορεί να κάνει βόλτα ή γυμναστική ή η βόλτα με το σκύλο.

Τέλος, η κυβέρνηση σκέφτεται επίσης, σε συνεργασία με τους δήμους, να κλείσει κι άλλα πάρκα και παραλίες όπου το Σαββατοκύριακο παρατηρείται μεγάλη κίνηση. Όπως την παραλία του Φλοίσβου, την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, την περιοχή της Καισαριανής κ.λπ.