Δυνατότητα συμψηφισμού ποσοστού 25% της αξίας του ΦΠΑ το μήνα Απρίλιο εφόσον εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα, με οφειλές των ίδιων προσώπων που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν από τη φορολογική διοίκηση, προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί ως το μεσημέρι.

Με την ΠΝΠ αυτή, οικοδόμοι και υδραυλικοί είναι μερικά από τα νέα επαγγέλματα που προστίθενται στους ΚΑΔ που ενισχύονται από το κράτος λόγω της κρίσης του Κορωνοϊού.

Θα εντάσσει επίσης στις αναστολές πληρωμών έως 31/8 (ή εναλλακτικά στην έκπτωση 25% για εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων) και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υφίστανται την μείωση ενοικίου κατά 40%.

Έως τότε, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον Αντέννα, στην κυβέρνηση εξετάζουν και νέες ειδικές πρόνοιες για τους ιδιοκτήτες.

Όπως ανέφερε, οι νέες φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις που θα περιέχονται στην νέα ΠΝΠ θα προβλέπουν τα εξής:

- για τις επιχειρήσεις, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και τις 31/8 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020

-για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση που ήταν πληρωτέες το μήνα Μάρτιο, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Όπως όλα δείχνουν, το μέτρο θα αφορά τελικώς μόνον τις δόσεις ρυθμίσεων που έληγαν τον Μάρτιο και τελικώς όχι άλλες τρέχουσες οφειλές του μήνα που λήγουν μέχρι σήμερα.

- αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη πληρωτέες το μήνα Μάρτιο, έως και 30/9 του 2020

- αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού από το κράτος σε επιπλέον εργαζόμενους μισθωτούς, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή

- για όλες τις επιχειρήσεις, δυνατότητα συμψηφισμού ποσοστού 25% της αξίας του ΦΠΑ το μήνα Απρίλιο που θα εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα, με οφειλές των ίδιων προσώπων που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν από τη φορολογική διοίκηση

- δυνατότητα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών Μαρτίου προς τη φορολογική διοίκηση για τέσσερις μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

- αναστολή και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων προς τον ΕΦΚΑ για τρεις μήνες

Ο Χρήστος Σταϊκούρας διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει στο τραπέζι θέμα μείωσης των μισθών στο δημόσιο και τόνισε ότι από τον Μάιο και μετά, τα μέτρα θα καλύπτουν πολύ μεγάλη γκάμα της ελληνικής κοινωνίας, δίνοντας τη δυνατότητα να ανακουφιστεί ένα μεγάλο κομμάτι αυτής νοικοκυριά.