Ακύρωση απολυτηρίων εξετάσεων, επίταξη γιατρών, νοσηλευτών και υποδομών και συγκέντρωση υγειονομικού υλικού προβλέπει μεταξύ άλλων η ειδική νομοθεσία που πρόκειται να υποβληθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, με στόχο την καλύτερη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων όπως αυτή του κορωνοϊού.

Η νομοθεσία εκτιμάται ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως μοντέλο και για άλλα κρατίδια της Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ραδιοτηλεόρασης Δυτικής Γερμανίας (WDR), το σχέδιο νόμου αναφέρεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω επιδημίας», την οποία μπορεί να κηρύξει είτε το Ομοσπονδιακό είτε το τοπικό Κοινοβούλιο και προβλέπει την αύξηση των δυνατοτήτων των νοσοκομείων, την εξασφάλιση «κανονικών τιμών» για την προμήθεια φαρμάκων και ειδών προστασίας σε επιχειρήσεις μέσω της συγκέντρωσης αποθεμάτων, την δυνατότητα επίταξης γιατρών και νοσηλευτών, την ευχέρεια του τοπικού υπουργείου Παιδείας να ακυρώσει ή να αναβάλει εξετάσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η πρόταση νόμου, η οποία προετοιμάστηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελευθέρων (FDP) υπό τον 'Αρμιν Λάσετ ο οποίος διαθέτει πλειοψηφία μίας έδρας στο τοπικό Κοινοβούλιο, ήδη αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο κρατίδιο, Τόμας Κουτσάτι, κάνει λόγο για περιορισμό ατομικών ελευθεριών και νομοθεσία που συνιστά παραβίαση του Συντάγματος.

Στόχος του Βερολίνου τα 100.000 τεστ ημερησίως

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης των εξετάσεων που πραγματοποιούνται για τον κορωνοϊό, η φαρμακοβιομηχανία Bayer ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει 40 συσκευές για τεστ κορωνοϊού σε διάφορα σημεία της χώρας, με στόχο την αύξηση των διενεργούμενων εξετάσεων κατά μερικές χιλιάδες ημερησίως. Ενδεικτικά, μόνο στο Βερολίνο ήδη πάνω από 140 άτομα έχουν δηλώσει εθελοντικά την βούλησή τους να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της Bayer, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τεστ κατά 1.000 ημερησίως. « Όσο περισσότερα τεστ γίνονται, τόσο λιγότερα κρούσματα παραμένουν άγνωστα και αυτό βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας Ανάπτυξης Φαρμακευτικών Προϊόντων της γερμανικής εταιρίας Γιεργκ Μέλερ.

Η αύξηση των τεστ για τον κορωνοϊό αποτελεί κεντρικό στόχο και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, θα επιδιώξει από τις 13 Απριλίου να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 100.000 τεστ ημερησίως και 200.000 τεστ από το τέλος του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, σήμερα υπολογίζεται ότι διενεργούνται εβδομαδιαίως περίπου 500.000 τεστ σε όλη την Γερμανία.