«Η αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και εμπέδωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων». Με αυτήν τη δήλωση ο π. Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κήρυξε την έναρξη της πλατιάς, συμμετοχικής, διαδικτυακής ολομέλειας της παράταξης Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 29.03.2020. Τα μέλη της παράταξης συζήτησαν διεξοδικά τις πολιτικές αντιμετώπισης της τρέχουσας κατάστασης καθώς και τη στελέχωση των επιτροπών λειτουργίας της, σε μια συνεδρίαση πρωτόγνωρη για μαζικές πολιτικές διαδικασίες και μάλιστα, υπό τις συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης που βιώνει το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

Ακολουθούν οι αποφάσεις της Ολομέλειας

 

  • Ψήφισμα Ολομέλειας

 

Ο κορωνοϊός αποτελεί την νέα, ασύμμετρη απειλή για όλη την ανθρωπότητα. Οι κοινωνίες, με εμπεδωμένες Δημοκρατίες και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, βιώνουν σήμερα μαζικά στο σύνολο τους, για πρώτη φορά σε ορίζοντα τουλάχιστον εκατό ετών μια τέτοιου μεγέθους πρόκληση – έναν υβριδικό πόλεμο με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες. 

Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψιν τις παγκόσμιες συνθήκες, η Ελλάδα εξερχόμενη ασθμαίνοντας από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης – με αποσαρθρωμένο τον κοινωνικό ιστό, τις εργασιακές σχέσεις και παραγωγικές σχέσεις – θα πρέπει σήμερα να λειτουργήσει αποφασιστικά και στοχευμένα ώστε να αμβλύνει κατά το δυνατόν τις συνέπειες αυτής της παγκόσμιας κρίσης.

Γι’ αυτό και πρωτίστως θα πρέπει να προστατεύσει τον κόσμο της εργασίας. Όλους εκείνους που στο κατώφλι της δεκαετούς κρίσης, εργάζονταν και συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, με εξοντωτικά εργασιακά ωράρια και πενιχρές αμοιβές που δεν ανταποκρίνονται στα βιογραφικά τους, τις δυνατότητές τους και τις ανάγκες τους.

Σε αυτήν την μάχη που η χώρα οφείλει να δώσει δεν περισσεύει κανείς: μισθωτοί, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες ή μη. Σε αυτές τις συνθήκες της απόλυτης εργασιακής αβεβαιότητας, η χώρα οφείλει βασικά να τους εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να ζουν αξιοπρεπώς, θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις στεγαστικές, επαγγελματικές και βιοτικές τους ανάγκες, θα συνεχίζουν να προσφέρουν την εργασία τους με όρους αξιοπρέπειας.

Δεν πρέπει βέβαια σε καμία περίπτωση να παραγνωριστεί η συνεισφορά του επιχειρείν στη εθνική οικονομία και οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που αυτήν την στιγμή οι επιχειρηματίες – ανεξαρτήτως μεγέθους - αντιμετωπίζουν. Η συρρίκνωση της αγοράς εξαιτίας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς και η φοβικότητα, η αβεβαιότητα και το σοκ που έχει δημιουργήσει στους πολίτες η πανδημία δεν μας επιτρέπουν να κλείσουμε τα μάτια στις θηριώδεις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το επιχειρείν. Η χώρα οφείλει να βρει τρόπους, παρέχοντας δυνατότητες στους επιχειρηματίες που πλήττονται σήμερα από τις συνέπειες του lockdown να ξαναβρούν τον βηματισμό τους – απεμπολώντας για αυτούς την δαμόκλειο σπάθη των οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιους Φορείς, στο διάστημα κατά τα οποίο οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου εξαιτίας της πανδημίας, διασφαλίζοντας τους την απαιτούμενη ρευστότητα, ώστε να αποφύγουμε ως χώρα τον κίνδυνο μετά την κρίση πανδημίας να αντιμετωπίσουμε μια κρίση κοινωνικής και οικονομικής ερημοποίησης.

Τίποτα βέβαια από τα προαναφερθέντα δεν θα είχε την σημασία που του προσδίδουμε αυτήν την στιγμή, εάν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ανταποκρινόταν στις τεράστιες δυσκολίες με τις οποίες από την έναρξη της πανδημίας καθημερινά έρχεται αντιμέτωπο. Είναι προφανές ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν καθημερινό αγώνα για την προάσπιση της υγείας μας δεν χρειάζονται μόνο την ηθική – αλλά κυρίως την υλικοτεχνική, εργασιακή και θεσμική υποστήριξη. Η χώρα οφείλει να θωρακίσει το Ε.Σ.Υ. με ακόμα περισσότερες Μ.Ε.Θ, με γιατρούς και νοσηλευτές καθώς και με όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό που σήμερα στερείται και τον οποίο πολλές φορές προμηθευόμαστε μόνο μέσα από δωρεές άλλων κρατών. Η αναγνώριση της συνεισφοράς των εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ και στις υποστηρικτικές του δομές (ΕΚΑΒ κλπ) στα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο. Τέλος, είναι χαρακτηριστικό ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη γίνεται για άλλη μια φορά μάρτυρας της διάψευσης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που στοχεύουν στην αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους και των δομών του. 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από σχέδιο και στοχευμένες δράσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Έχουμε ανάγκη από γενναίες αποφάσεις, παγκόσμια αλληλεγγύη και μέριμνα για όλους εκείνους που την επαύριο της κρίσης θα πρέπει να ξαναβρούν τον βηματισμό τους και τις ζωές τους με όρους αξιοπρέπειας και ελπίδας. Να αποτρέψουμε τη διεύρυνση των ανισοτήτων και να προστατέψουμε τα δημοκρατικά και κοινωνικά κεκτημένα. 

Με δεδομένη την ανάγκη υλοποίησης ενός αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος τηλεκπαίδευσης για τα παιδιά και τη νεολαία μας, θεωρούμε ότι άμεσα το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες οποίες θα διασφαλίζουν ότι οι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου καθώς και τα παιδιά που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές θα έχουν ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση τους στις υποδομές εκπαίδευσης (Η/Υ, ευρυζωνικότητα κλπ), αλλά και ότι η πλατφόρμα θα αναβαθμιστεί με τη χρήση των απαιτούμενων πόρων, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει τεχνικά στην ταυτόχρονη χρήση από χιλιάδες οικογένειες. Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνει κανένα παιδί χωρίς τα αναγκαία εφόδια εκπαίδευσης.

Με αυτό το σκεπτικό, η παράταξη μας τοποθετείται υπεύθυνα στηρίζοντας τα επιστημονικής τεκμηρίωσης μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού και καλεί τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν να δείχνουν την ίδια υπευθυνότητα. 

Καλεί όμως και τους φορείς της συντεταγμένης πολιτείας να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν οι οποίες, προφανώς, είναι οι μεγαλύτερες και οι σοβαρότερες. Η διαχείριση μιας τόσο σοβαρής κρίσης απαιτεί από όλους μας υπευθυνότητα και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε λογική που με πρόσχημα την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, οδηγεί στον άδικο και άνισο επιμερισμό εις βάρος των αδυνάτων, όπως με την περίπτωση της οριζόντιας και χωρίς περιορισμούς δυνατότητα μείωσης του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων κατά 50% αλλά ούτε και με τα «αντίδωρα» επιταγών κατάρτισης προς τους επιστήμονες και τους αυτοαπασχολούμενους. Η ενίσχυση και αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων πρέπει να γίνει με απόλυτη διαφάνεια και κανόνες δικαίου και προτεραιοτήτων. Με όρους σοβαρούς και όχι επικοινωνιακής διαχείρισης ή υλοποίησης νεοφιλελεύθερων πολιτικών. 

Για αυτό, τώρα και με εντατική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πρέπει να γίνει σοβαρός βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η παράταξη μας προχωρά στη συγκρότηση θεματικών επιτροπών οι οποίες θα εργαστούν για την καταγραφή των αναγκών, την ανάδειξη προβλημάτων και προτεραιοτήτων αλλά και την προώθηση πολιτικών που θα στοχεύουν στο να παραμείνει η κοινωνία και ο κόσμος της εργασίας στη θέση που τους αξίζει και τους αντιστοιχεί. Να έχουν το Δικαίωμα στην Πρόοδο. Σε όλα αυτά τα παραπάνω ευθύνη σημαντική θα έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και με αυτούς τους όρους θα αξιολογηθεί η Περιφερειακή Αρχή από την παράταξη μας.

Μπροστά μας είναι ο δρόμος….

 

  • Συγκρότησης Τομέων Παράταξης

 

Επικεφαλής: Απόστολος Κατσιφάρας

Πενταμελής Γραμματεία