Πλατφόρμα για την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων σκέφτεται να δημιουργήσει μέσα στο επόμενο διάστημα ο Δήμος Πατρέων. 

Σύμφωνα με φιλόζωους που συνεργάζονται στενά με τον Δήμο και γνωρίζουν καλά το όλο θέμα με τα αδέσποτα, η καλύτερη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την αύξηση του αριθμού των ζώων που βρίσκονται εγκαταλειμμένα στους δρόμους, είναι μόνο η υιοθεσία. 

Για τον σκοπό αυτό ο Δήμος έχει προχωρήσει ήδη σε ορισμένες δράσεις και ημερίδες για την προώθηση της υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων, με πρώτη και καλύτερη τα εκπαιδευτικά προγράμματα που γίνονταν πριν από τον κορωνοιό, στην Πλαζ της Πάτρας. 

Από τα προγράμματα αυτά έχουν περάσει δεκάδες μαθητές, ενώ στόχος τους είναι η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της παιδείας, διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις που θα έχουν οι επόμενες γενιές με τα ζώα. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα όταν λειτουργήσει θα προωθήσει ακόμα περισσότερο την υιοθεσία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους φιλόζωους, το όλο θέμα θα πρέπει να το αναλάβουν οι ίδιοι κυρίως που έχουν την ανάλογη εμπειρία και γνωρίζουν το πώς θα πρέπει να κινηθούν. 

Το επιλέξει κανείς την σωστή οικογένεια για να δώσει ένα σκυλάκι ή ένα οικόσιτο, δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση όσο ακούγεται.

Ένα μεγάλο ποσοστό των υιοθεσιών δεν αποδίδει με την έννοια ότι μετά από λίγο καιρό η ενδιαφερόμενη οικογένεια αποσύρει το ενδιαφέρον της, ενώ ακόμα χειρότερα το εγκαταλείπει.

Για αυτό και η διαδικασία θα πρέπει να γίνει σωστά και μεθοδευμένα, με συνεντεύξεις και όλα τα σχετικά. Πάντως, σύμφωνα με τους φιλόζωους, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα αρκετά πίσω στο θέμα της υιοθεσίας και είναι ώρα να γίνουν τα σωστά βήματα.