Μεγαλώνει καθημερινά η λίστα των θυμάτων στην Ελλάδα από την πανδημία covid-19 που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, καθώς την Κυριακή ο αριθμός των νεκρών έφτασε στους 39. Ωστόσο, τα έγκαιρα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και η -σε μεγάλο ποσοστό- συμμόρφωση των πολιτών στην Ελλάδα, στις οδηγίες των αρμοδίων, έχουν -τουλάχιστον- επιτύχει να διατηρήσουν σε διαχειρίσιμα μεγέλη την κρίση, παρ' ότι τονίζεται συνεχώς ότι οποιαδήποτε χαλάρωση, θα αποδειχθεί καταστροφική.

Το τελευταίο θύμα από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, καταγράφηκε στη Λέσβο το απόγευμα της Κυριακής. Πρόκειται για μια 76χρονη γυναίκα που είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η γυναίκα είχε εκδηλώσει πνευμονία ενώ χθες, το απόγευμα, πιστοποιήθηκε ότι έπασχε από COVID-19.

Σημειώνεται ότι η κόρη της 76χρονης η οποία με συμπτώματα γρίπης παραμένει απομονωμένη με το παιδί της στο σπίτι στο χωριό όπου διέμενε με τη μητέρα της, ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Πολυχνίτου. Σήμερα τα Κέντρα Υγείας παρέμειναν κλειστά και απολυμάνθηκαν. Τόσο από την κόρη της 76χρονης όσο και από το παιδί της έχουν ληφθεί δείγματα, τα δε αποτελέσματα αναμένονται από το Ινστιτούτο Παστέρ.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει άλλους έξι θανάτους από τη νόσο.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού έφτασαν πλέον στα 1.156, καθώς προστέθηκαν άλλα 95 μέσα σε μία ημέρα.

69 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Συνολικά, έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 15.000 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Οι πέντε άνθρωποι που κατέληξαν την Κυριακή, είναι ένας 40χρονος και τέσσερις ηλικιωμένοι, οι οποίοι νοσηλεύονταν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

Ο 40χρονος νοσηλευόταν με κιρσορραγία στο Αττικό, ένας 62χρονος στο Σωτηρία με καρδιολογικά προβλήματα, ένας 65χρονος στο ΑΧΕΠΑ και ένας ένας 71χρονος από την Ξάνδη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (και οι δύο είχαν υποκείμενα νοσήμετα), καθώς και μία 86χρονη στο Σισμανόγλειο.

Όσον αφορά στην Ξάνθη, πρόκειται για τον τρίτο θάνατο ασθενούς με κορωνοϊό. Προηγήθηκε ένας ηλικιωμένος άνδρας από τον Εχίνο αλλά και ένας 46χρονος στρατιωτικός από το Κουτσό. Την ίδια στιγμή η λίστα των κρουσμάτων που καταγράφονται στην πόλη αυξάνεται, καθώς δύο ακόμη στρατιωτικοί βρέθηκαν θετικοί.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό επέστησε την προσοχή των πολιτών στη χρήση της χλωροκίνης, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού. Όπως είπε, σχετίζεται με πολλές παρενέργειες, ακόμα και θάνατο, ενώ τα χημικά που την περιέχουν, χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ για καθαρισμό δεξαμενών!

Ακόμη, αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την χρήση ορού σε πέντε ασθενείς από τη νόσο του Covid-19 στην Κίνα.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, υπάρχουν καλές εξελίξεις στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι αυτές οι εξελίξεις εξαρτώνται από τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Τόνισε για άλλη μία φορά ότι οι ερχόμενες εβδομάδες θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, ενώ υπογράμμισε ότι «η εικόνα των θανάτων είναι σημαντική και έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία».

Ο αγώνας είναι μαραθώνιος, είπε επίσης ο κ. Τσιόδρας, εφιστώντας την προσοχή στην ευλαβική τήρηση των περιοριστικών μέτρων.