Ο Δρ. Κρεγκ Σπένσερ εργάστηκε ως επιδημιολόγος στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία και κατάφερε να βγει αλώβητος από τον Έμπολα το 2014, παρόλο που φρόντιζε ασθενείς. Αλλά τώρα, με τον κορωνοϊό, φοβάται.

Ο Σπένσερ είναι διευθυντής στο τμήμα επειγόντων του Ιατρικού Κέντρου New York-Presbyterian/Columbia University στην Νέα Υόρκη, που έχει γίνει το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Και περιέγραψε μια κουραστική μέρα στα επείγοντα σε ένα μακροσκελές thread στο Twitter.

Όπως λέει, ξεκινά την ημέρα του όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι με το να φτιάχνει μια μεγάλη κανάτα καφέ, γιατί η καφετέρια κοντά στο νοσοκομείο έχει κλείσει. Και η ημέρα του κλείνει όταν βγάζει τα ρούχα του στον διάδρομο του διαμερίσματός του, αποφεύγοντας τον μικρό γιο του, μέχρι να φτάσει στο μπάνιο για να κάνει ντους και να «ξεπλύνει όλα αυτά» προτού περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά του για πρώτη φορά μετά από μέρες.

Οι μεταξύ ώρες γεμίζουν με νέα περιστατικά κορωνοϊού, που ξεκινούν από την ώρα που θα πατήσει το πόδι του στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου στις 8 το πρωί. «Σε σοκάρει το πώς μεταμορφώνεται η ηρεμία των δρόμων το πρωί. Τα λαμπερά, φθορίζοντα φώτα των επειγόντων αντανακλούν στα προστατευτικά γυαλιά του καθενός. Επικρατεί μια κακοφωνία από βήχα. Σταματάς. Φοράς μάσκα. Μπαίνεις μέσα» έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter.

Γράφει πως του λένε για έναν ασθενή που λαμβάνει τη μέγιστη ποσότητα οξυγόνου, αλλά εξακολουθεί να αναπνέει πολύ γρήγορα. Περιγράφει πως έχει μια «μακρά και ειλικρινή συζήτηση» με την ασθενή και την οικογένειά της - που είναι στο τηλέφωνο – και πως πρέπει να μπει σε μηχανική υποστήριξη προτού χειροτερέψουν τα πράγματα. «Σε ειδοποιούν για έναν άλλον άρρωστο ασθενή που καταφθάνει. Τρέχεις. Είναι πολύ άρρωστοι, κάνουν εμετό. Πρέπει κι αυτοί να μπουν σε μηχανική υποστήριξη. Τους φέρνεις πίσω. Δύο ασθενείς, σε διπλανά δωμάτια, και οι δύο χρειάζονται αναπνευστήρες» γράφει προσθέτοντας: «Και δεν έχει πάει 10 η ώρα ακόμη».

Κάποια στιγμή συνειδητοποιεί πως είναι απόγευμα και δεν έχει πιει καν νερό. «Φοβάσαι να βγάλεις την μάσκα σου. Είναι το μοναδικό πράγμα που σε προστατεύει. Σίγουρα μπορείς να αντέξεις λίγο παραπάνω – στην δυτική Αφρική κατά την διάρκεια του Έμπολα περνούσες ώρες μέσα στη ζέστη χωρίς νερό. Ένας ακόμη ασθενής» έγραψε.

Ο Σπένσερ παίρνει επιτέλους κάτι για φαγητό από την καφετέρια του νοσοκομείου, η οποία ευτυχώς είναι ακόμη ανοιχτή. Πλένει τα χέρια του δύο φορές, αφαιρεί προσεκτικά την μάσκα του και τρώει όσο πιο γρήγορα μπορεί προτού επιστρέψει στην εργασία του. «Το ίδιο σκηνικό επικρατεί κάθε μέρα. Υποθέτουμε ότι όλοι έχουν κορωνοϊό. Φοράμε ιατρικές στολές, μάσκες και γάντια σε κάθε επίσκεψη. Όλη την ημέρα. Είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε ασφαλείς» έγραψε. «Πού πήγαν όλα τα καρδιακά επεισόδια και οι ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα; Είναι όλοι με κορωνοϊό».

Όταν τελειώνει επιτέλους η βάρδια του, ο Σπένσερ καθαρίζει τα πάντα προτού φύγει από το νοσοκομείο για να περπατήσει μέχρι το σπίτι του. «Προτού φύγεις, καθαρίζεις τα πάντα. Το τηλέφωνό σου. Το σήμα σου. Το πορτοφόλι σου. Την κούπα του καφέ σου. Τα πάντα. Τα βουτάς στο απολυμαντικό. Όλα σε μία τσάντα. Δεν παίζεις με τις πιθανότητες» έγραψε. «Σίγουρα τα έκανες όλα; Καθάρισέ τα ξανά. Δεν μπορεί να είσαι τόσο προσεκτικός».

Ο γιατρός λέει ότι νιώθει «γυμνός και εκτεθειμένος» καθώς περπατά στους έρημους δρόμους της Νέας Υόρκης χωρίς μάσκα. «Οι δρόμοι είναι άδειοι, Αυτό δεν έχει καμία σχέση με όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο. Ίσως οι άνθρωποι δεν ξέρουν» έγραψε σε μία ακόμη ανάρτηση.

Στο τελευταίο του tweet, κάνει έκκληση προς τους ανθρώπους να πάρουν στα σοβαρά την πανδημία του κορωνοϊού. «Μπορεί να ακούσετε κάποιους να λένε ότι δεν είναι πραγματικό όλο αυτό. Ίσως να ακούσετε ανθρώπους να λένε ότι δεν είναι κακό. Είναι. Είναι. Επέζησα από τον Έμπολα. Φοβάμαι τον κορωνοϊό. Αναλάβετε τον ρόλο σας. Μείνετε σπίτι. Μείνετε ασφαλείς. Και κάθε μέρα θα έρχομαι στη δουλειά για εσάς» έγραψε.