Πλάτη βάζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο κραχ που έχει φέρει στην οικονομία της χώρας μας ο κορωνοϊός, με την πρόεδρο της ένωσης τους Κυριακή Αθανασιάδου, να είναι ξεκάθαρη στο αν θα γίνουν εξώσεις ή όχι στους επιχειρηματίες που έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους με κυβερνητική εντολή. 

Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Πρώτον γιατί οι ιδιοκτήτες θα δείξουν για ακόμα μία φορά κατανόηση σε αυτό που έχει γίνει, αναγνωρίζοντας ότι οι ενοικιαστές δεν έχουν αυτό το χρονικό διάστημα έσοδα, αλλά και γιατί εξώσεις δεν μπορούν να γίνουν από τη στιγμή που τα δικαστήρια είναι κλειστά. 

Σύμφωνα με την ίδια ήδη οι ιδιοκτήτες θέλοντας και μη βάζουν πλάτη στην οικονομική κρίση που ζούνε από αυτήν την αναπάντεχη επιδημία, με την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση για το 60-40% σε ότι έχει να κάνει με τα ενοίκια για το επόμενο τρίμηνο. 

Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης γίνεται στην πλάτη των ιδιοκτητών τονίζει. Οι επιχειρηματίες καλούνται να πληρώσουν το 60% του ενοικίου τους, τη στιγμή που το 40% οι ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να το εισπράξουν από πουθενά. Ούτε από το δημόσιο, ούτε από το κράτος. 

Κι αυτό ενώ μέχρι ώρας δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη μέριμνα για τους ιδιοκτήτες από τα μέτρα των ελαφρύνσεων που έχουν ανακοινωθεί.

Οι ιδιοκτήτες ζητούν να συμπεριληφθούν σε κάποια από τα ευνοϊκά μέτρα, ελπίζοντας σε μία μείωση των φόρων που πληρώνουν, αλλά ίσως και μία χορήγηση ενοικίου για το διάστημα αυτό που δεν θα μπορούν να παίρνουν κανονικά τα μισθώματα τους από τους ενοικιαστές τους. 

Την ίδια κατανόηση θα δείξουν οι ιδιοκτήτες και στους ενοικιαστές των διαμερισμάτων τους, ενώ το 60-40% ισχύει και για αυτούς.

Σκοπός όμως σύμφωνα με την κ. Αθανασιάδου δεν είναι να καθιερωθούν αυτές οι τακτικές στις σχέσεις ιδιοκτητών και ενοικιαστών, αλλά να βρεθούν οι λύσεις για να λειτουργήσουν όλοι από κοινού και να ξεπεραστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα η κρίση. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τόσο οι καταστηματάρχες της εστίασης, όσο και τα εμπορικά μαγαζιά έχουν ζητήσει πλήρη αναστολή των εξώσεων για το διάστημα της πανδημίας και μετά, κάτι που έως δεν έχει εισακουστεί από την κυβέρνηση.