Στα κεραμίδια του σπιτιού τους - εν μέσω πανδημίας - είναι έτοιμοι να ανέβουν οι δικηγόροι της Πάτρας, βλέποντας την κυβέρνηση να τους δίνει αντί για μία αποζημίωση για το γεγονός ότι εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες τα γραφεία τους είναι κλειστά και η δουλειά τους στο μηδέν, κουπόνια επιμόρφωσης. 

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι του συλλόγου της Πάτρας είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν αυτά τα κουπόνια της ντροπής -έτσι τα χαρακτηρίζουν - και να μην τα δεχθούν.

Το επάγγελμά τους παρόλο που ανήκει στις ΚΑΔ που έχουν πληγεί από τον κορωνοιό, αφού τα δικαστήρια δεν λειτουργούν και είναι άγνωστο ακόμα πότε θα λειτουργήσουν, απαξιώνεται για ακόμα μία φορά. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:"Οι Δικηγόροι, συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, πάντα παρόντες σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα και τους αγώνες, ασκούμε τα καθήκοντά μας με ευσυνειδησία και αξιοπρέπεια, προτάσσοντας πάντα το κοινωνικό συμφέρον ακόμα και εις βάρος των δικών μας συμφερόντων.

Αυτές τις δύσκολες για όλον τον κόσμο ώρες, πρώτοι αντιληφθήκαμε την αναγκαιότητα της επιβολής μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και απαιτήσαμε ακόμα και με αποχή την εφαρμογή τους, πιστοί στο επαγγελματικό και επιστημονικό μας ήθος και την κοινωνική ενσυναίσθηση.

Η παρούσα κρίση μας κατέστησε έναν από τους πλέον βαρέως πληττόμενους επιστημονικούς και επαγγελματικούς κλάδους, καθόσον η αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων μας έχει οδηγήσει στην αναστολή της άσκησης του λειτουργήματός μας και την αδυναμία προσπόρισης οιουδήποτε εισοδήματος. Αυτό έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, να τίθεται θέμα βιοπορισμού μεγίστου αριθμού συναδέλφων μας και των οικογενειών τους.

Αυτά αναγνώρισαν ως αυτονόητα ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του και εξηγγέλθη από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη η ένταξη των δικηγόρων στους πληττόμενους κλάδους, που εδικαιούντο και θα λάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Δυστυχώς, αυτήν ακριβώς την κρίσιμη ώρα η Κυβέρνηση επέλεξε να εξαιρέσει τον κλάδο μας από τα μέτρα στήριξης, όχι απλώς υπαναχωρώντας από τις αρχικές της εξαγγελίες, στερώντας μας την δικαιούμενη αποζημίωση, αλλά επιλέγοντας με τις μεθοδεύσεις της να προσβάλλει τους επιστήμονες, που αποτελούν ένα από τα πιο ζωτικά κύτταρα της κοινωνίας.

Τις δυσκολίες υλοποίησης των οικονομικών μέτρων θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τις αντιληφθούμε, δεν δυνάμεθα ωστόσο, με κανέναν τρόπο να ανεχθούμε την υπονόμευση του κλάδου μας, τον οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να εκθέσει και στην κοινή γνώμη.

Εμπαίζοντάς μας, παρουσίασαν τους δικηγόρους ως ευεργετηθέντες από ορισμένα μέτρα-ημίμετρα και μας πέταξαν σαν ελεημοσύνη μια δήθεν επιμόρφωση ως αντίμετρο των αντιφατικών κυβερνητικών δηλώσεων, εργαλειοποιώντας μας παράλληλα, για να εξοικονομήσουν πόρους από ΕΣΠΑ, ως μέσο απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και πλουτισμού των κέντρων κατάρτισης, ενώ μπροστά στην υπαρξιακή αγωνία των συναδέλφων μας για το πως θα ανταπεξέλθουν στις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες τους υφιστάμεθα και λοιδορίες από κυβερνητικά στελέχη.

Προφανώς και δεν παραιτούμεθα από καμία αξίωσή μας, για την οποία άλλωστε έχουμε και οι ίδιοι συμβάλλει με τις κάθε είδους εισφορές μας, αλλά και δεν δεχόμαστε να προσβάλλει οιοσδήποτε τη νοημοσύνη μας ως ατόμων και ως επιστημόνων, κυρίως δε επειδή η αξιοπρέπειά μας δεν εξαγοράζεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος και υπό οιεσδήποτε συνθήκες.

Συμπλέοντες και με τις απόψεις της Συντονιστικής Επιτροπής, Καταγγέλλουμε και Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια απαξίωσης και ονειδισμού του κλάδου των Δικηγόρων και Δηλώνουμε ότι, ενάντια σε κάθε τέτοια προσπάθεια, θα αντιδρούμε άμεσα και αναλόγως.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αδικία της εξαίρεσής μας από την καταβολή της αποζημίωσης των 800 ευρώ, προτρέποντας την Πολιτεία, τους πόρους του ΕΣΠΑ που διαθέτει για την φερόμενη ως κατάρτισή μας, ως έχουσα τους κατάλληλους μηχανισμούς, να εκταμιεύσει και να τους διαθέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον ΕΟΔΥ, διότι εμείς ως δικηγόροι δεν συμμετέχουμε σε μεθοδεύσεις, δεν επαιτούμε, αλλά διεκδικούμε όλοι ενωμένοι ό,τι δικαιούμεθα, επιφυλασσόμενοι να επανέλθουμε με περαιτέρω κινητοποιήσεις και θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα χρήματα είναι ωφελιμότερο να διατεθούν στον τομέα εκείνο που θα συνδράμει τους πλέον πάσχοντες από τους συνανθρώπους μας.

Ευχαριστούμε, επομένως, το Υπουργείο για το ενδιαφέρον του για την επιμόρφωσή μας και τους επιστρέφουμε τα κουπόνια της ντροπής. Η Πολιτεία δεν μπορεί να μας εμπαίζει και να μας αντιμετωπίζει ως επαίτες, όταν μάλιστα οφείλει σε χιλιάδες μαχόμενους δικηγόρους από το έτος 2017 (!!!) τις αμοιβές τους για τη Νομική Βοήθεια, που παρέχουμε στους ασθενείς οικονομικά συμπολίτες μας, τις οποίες ζητούμε να μας εξοφλήσει σήμερα μαζί με τις οφειλές από παροχές σε είδος και χρήμα του ΕΦΚΑ, παρελθόντων ετών, τις οφειλές των φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα προς συνεργαζόμενους δικηγόρους αλλά και την καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ Δικηγόρων, που έχει συγκροτηθεί με χρήματα των δικηγόρων από το 2011.

Δεν πρόκειται την αξιοπρέπειά μας να την ανταλλάξουμε με κουπόνια και «δωροεπιταγές». Ευχόμαστε υγεία σε όλους τους συμπολίτες μας".