Οι ερευνητές του ΟΗΕ για τη Συρία απηύθυναν έκκληση για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, προκειμένου να «αποφευχθεί η επιδείνωση της καταστροφής», την ώρα που τα πρώτα κρούσματα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από το νέο κοροναϊό καταγράφονται στη ρημαγμένη από εννέα χρόνια πολέμου χώρα.

«Η πανδημία της Covid-19 συνιστά θανάσιμη απειλή για τους σύρους πολίτες. Θα πλήξει χωρίς να κάνει διακρίσεις και θα είναι ολέθρια για τους πλέον ευάλωτους απουσία επείγουσας αποτρεπτικής δράσης» προειδοποιεί ο Πάουλο Πινιέιρο, πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ.

Η Συρία έχει αναφέρει μέχρι τώρα πέντε κρούσματα του νέου κοροναϊού.

«Προκειμένου να αποφευχθεί η προμηνυόμενη τραγωδία, τα μέρη πρέπει να ακούσουν με μεγάλη προσοχή την έκκληση για κατάπαυση του πυρός, που απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο ειδικός απεσταλμένος, διαφορετικά κινδυνεύουν να καταδικάσουν ένα μεγάλο αριθμό αμάχων σε ένα θάνατο ο οποίος θα μπορούσε ωστόσο να αποφευχθεί» προσθέτει ο Πινιέιρο σε μια ανακοίνωση.

Ο πόλεμος στη Συρία, που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 380.000 θανάτους, εξασθένισε σε μεγάλο βαθμό το σύστημα υγείας.

Μόνο το 64% των νοσοκομείων και το 52% των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας που υπήρχαν πριν από το 2011 λειτουργούν, ενώ το 70% του υγειονομικού προσωπικού έχει φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αυτή η δραματική κατάσταση οφείλεται «κατά ένα μεγάλο μέρος στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που θέτουν συστηματικά στο στόχαστρο ιατρικές εγκαταστάσεις», σύμφωνα με την επιτροπή.

«Οι επιθέσεις εναντίον των ιατρικών δομών, των εγκαταστάσεων, των νοσοκομείων και των διασωστών πρέπει να σταματήσουν αμέσως» απαιτεί η επιτροπή.

Η πανδημία πλήττει ιδιαίτερα 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους Σύρους, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα εκατομμύριο είναι άμαχοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, που διαμένουν υπό συνθήκες συνωστισμού σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, στην επαρχία Ιντλίμπ.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ή σε πόσιμο νερό, σε μια περιοχή όπου δεκάδες νοσοκομεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

Οι ανθρωπιστικές ΜΚΟ φοβούνται επίσης μια υγειονομική καταστροφή στις υπερκορεσμένες φυλακές του συριακού καθεστώτος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ