Ο κοροναϊός εμφανίστηκε πριν από μόλις μερικούς μήνες, οπότε οι επιστήμονες δεν τον έχουν αποκρυπτογραφήσει ακόμα, ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχουν μία σειρά από καθαριστικά προϊόντα που μπορούν με την σωστή και υπεύθυνη χρήση τους να υψώσουν ένα τοίχος προστασίας απέναντι στον φονικό ιό.

Αναμφισβήτητα, το πλύσιμο των χεριών είναι το κλειδί για την μείωση της εξάπλωσης της νόσου COVID-19.

Τι πρέπει να κάνουμε στα σπίτια μας για να εξαλείψουμε τον κοροναϊό που την προκαλεί;

Σαπούνι και νερό
Το σαπούνι και το νερό είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για να αφαιρέσετε τον ιό από τις επιφάνειες. Ένα υγρό καθαριστικό σαπούνι θα επηρεάσει τα λίπη στο κέλυφος του ιού και θα τον “ανυψώσει” από τις επιφάνειες. Το νερό στη συνέχεια θα τον παρασύρει μακριά.

Φυσικά, πρέπει κι εσείς να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό κάθε φορά που εισέρχεστε στο σπίτι.

Χλωρίνη
Το δραστικό συστατικό στην οικιακή χλωρίνη (υποχλωριώδες νάτριο) είναι πολύ αποτελεσματικό στη θανάτωση του ιού. Βεβαιωθείτε ότι το αφήνετε να δράσει για 10-15 λεπτά, προτού σκουπίσετε με υγρό καθαρό πανί την επιφάνεια.

Η χλωρίνη λειτουργεί καταστρέφοντας την πρωτεΐνη και το ριβονουκλεϊνικό οξύ (RNA) του ιού. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την οικιακή χλωρίνη σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Οινόπνευμα
Το οινόπνευμα αποτελείται κυρίως από αιθανόλη. Η αιθανόλη έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει τους κοροναϊούς σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Όπως και η χλωρίνη, το αλκοόλ καταστρέφει την πρωτεΐνη και το RNA από το οποίο αποτελείται ο ιός.

Βρέξτε ένα πανί με λίγο καθαρό οινόπνευμα και τρίψτε το πάνω σε μια επιφάνεια. Αυτό θα εξατμιστεί και δεν θα χρειαστεί να το σκουπίσετε.

Καθαριστικά μαντηλάκια επιφανειών
Το δραστικό συστατικό στα υγρά μαντηλάκια επιφανειών είναι ένα αντισηπτικό, συνήθως το χλωριούχο βενζαλκόνιο. Τα μαντηλάκια λειτουργούν με την φυσική απομάκρυνση των μικροβίων μέσω της πίεσης που εφαρμόζετε όταν τα χρησιμοποιείτε και τα μικρόβια στη συνέχεια κολλάνε στο μαντηλάκι.

Αφήνουν επίσης ένα στρώμα του αντισηπτικού στην επιφάνεια, το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια. Το αντισηπτικό λειτουργεί καλά με τα βακτήρια καθώς και με άλλους κοροναϊούς (που μολύνουν κυρίως τρωκτικά και σκύλους) αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει την εξάπλωση του ανθρώπινου κοροναϊού.

Τα αντισηπτικά δρουν διασπώντας τα λίπη στα κύτταρα των παθογόνων, αλλά ο κοροναϊός SARS-CoV-2 δεν περιέχει πολλά λίπη. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα αντισηπτικά μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπινους κοροναϊούς.

Απολυμαντικά χεριών
Προσοχή: Το κύριο συστατικό των απολυμαντικών χεριών, που σκοτώνει τον ιό SARS-CoV-2 είναι η αιθανόλη. Όμως, η συγκέντρωσή της στα απολυμαντικά χεριών είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να είναι πάνω από 70%, αλλιώς ή δεν θα σκοτώσει αποτελεσματικά τον ιό.

Ένα πράγμα που μπορείτε επίσης να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι αερίζετε καλά τους χώρους του σπιτιού που περνάτε πολλές ώρες. Ένα μολυσμένο άτομο θα παράγει χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό κάθε φορά που βήχει.

Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει στον αέρα για έως και τρεις ώρες. Έτσι, ανοίγοντας τα παράθυρα, μπορείτε να αφαιρέσετε και να διασκορπίσετε τα σταγονίδια και να μειώσετε την ποσότητα του ιού στον αέρα. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης για τους άλλους.

Πηγή: iatropedia