Η έγκαιρη λήψη μέτρων στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερο αριθμό τόσο σε κρούσματα όσο και σε θανάτους.

Ελλάδα και Ολλανδία είναι δύο χώρες με παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά και υποδομές, αλλά απέχουν κατά πολύ στον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων που έχει αφήσει πίσω της η πανδημία.

Με πληθυσμό περίπου 17 εκατομμύρια κατοίκους, η Ολλανδία μετρά ήδη 546 θανάτους και 8.603 κρούσματα, τη στιγμή που η Ελλάδα με 11 εκατομμύρια κατοίκους έχει 29 νεκρούς και 966 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον φονικό ιό.

Αυτό σημαίνει ότι η Ολλάνδία έχει πάνω από τα εννεαπλάσια κρούσματα από την Ελλάδα και 19 (!) φορές περισσότερους νεκρούς από τη χώρα μας.

Πού, όμως οφείλεται, αυτό;

Με μία πρώτη ματιά, τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν διαφέρουν και πολύ. Τα σχολεία στην Ελλάδα έκλεισαν Τρίτη 10 Μαρτίου, και στην Ολλανδία Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Στην Ελλάδα, τα καταστήματα έκλεισαν το Σάββατο 14 Μαρτίου, την ίδια μέρα με την Ολλανδία.

Βέβαια τα (κοινά) μέτρα πάρθηκαν όταν η Ολλανδία είχε τα δεκαπλάσια κρούσματα και τους δεκαπλάσιους θανάτους, και επομένως υπήρξε σημαντική καθυστέρηση της ολλανδικής κυβέρνησης.

Το μέτρο που αποτέλεσε το «κλειδί» στο περιορισμό της εξάπλωσης του ιού είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία επιβλήθηκε, στη χώρα μας, τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Μαρτίου. Ένα μέτρο που δεν έχει ακολουθήσει μέχρι στιγμής η Ολλανδία.

Με αυτά τα δεδομένα ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ολλανδία σύμφωνα με γράφημα του γερμανικού Ινστιτούτου Robert Koch, παρουσιάζει εκθετική αύξηση, τη στιγμή που στην Ελλάδα η καμπύλη έχει μικρότερη κλίση.

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση Ελληνίδας που ζει στην Ολλανδία και η οποία κάνει την αναπόφευκτη σύγκριση.

«Στην Ολλανδία έχουμε καλπάζουσα αύξηση σχεδόν ανεξέλεγκτη», αναφέρεται στην ανάρτηση ενώ τονίζεται ότι αυτό που έκανε τη διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η έγκαιρη λήψη μέτρων στην Ελλάδα.