Με την αγωνία και το άγχος να μην περάσει η πανδημία το κατώφλι των ιδρυμάτων ζουν οι διοικήσεις τους και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Μία τέτοια εξέλιξη θα έσπειρε ανεπανόρθωτες συνέπειες.

- Στο «Κωνσταντοπούλειο» ζουν 84 ηλικιωμένα άτομα εκ των οποίων οι 34 είναι άνδρες και οι 50 γυναίκες και οι ηλικίες τους είναι από 68 έως 99 ετών.

-Στην «Κιβωτό της Αγάπης» φιλοξενούνται 70 παιδιά με ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα.

-Στο Άσυλο Ανιάτων φιλοξενούνται 120 άτομα εξίσου με σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους οι τρόφιμοι σε αυτά, έχουν ιδιαίτερα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Αυτό βέβαια έχει κάποιες παρενέργειες για τα ιδρύματα τα οποία στηρίζονταν στη βοήθεια εθελοντών που είχαν τακτική και καθημερινή παρουσία σε αυτά.

Επίσης αρκετοί από τους εργαζόμενους κάνοντας χρήση της άδειας ειδικού σκοπού έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους. Μοιραία η μείωση του προσωπικού η απομάκρυνση των εθελοντών προκαλεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο στις διοικήσεις που καλούνται να διαχειριστούν μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.

Μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ιδρύματα και τα γηροκομεία ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των ιατρικών συντακτών. «Τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους, οι οίκοι ευγηρίας, οι χώροι νοσηλείας χρονίως πασχόντων, είναι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό.

Τα γηροκομεία όταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας, δυο και τρεις φορές πιο αυστηρά, θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή".

Πηγή: Πελοπόννησος.