Την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας δίνει τη δική του μάχη απέναντι στον κορωνοϊό, με αρκετούς γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη την χώρα να έχουν τεθεί εκτός μάχης αφού έχουν νοσήσει, το κάλεσμα για βοήθεια από το υπουργείο Υγείας στους χιλιάδες πτυχιούχους ιατρούς της Ελλάδας, δεν έχει βρει την ανάλογη ανταπόκριση. 

Από τις 23 του μήνα βρίσκεται στον "αέρα" του διαδικτύου και συγκεκριμένα στην σελίδα του υπουργείου Υγείας η πλατφόρμα ethelontes.gov.gr. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να βοηθήσουν στη μάχη κατά του φονικού ιού και να παλέψουν μαζί με το υπάρχον προσωπικό του κάθε νοσοκομείου, ενισχύοντας έτσι το δημόσιο σύστημα υγείας, μπορούν να κάνουν την αίτηση τους. 

Η ανάγκη για εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, στοιχεία για το θέμα σε τοπικό επίπεδο για την ανταπόκριση των γιατρών στο κάλεσμα αυτό, δεν υπάρχουν. 

Η όλη διαδικασία γίνεται μέσα από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, σε πανελλήνιο επίπεδο οι εθελοντές ιατροί που έχουν κάνει μία τέτοια αίτηση είναι μόλις 150, ένα νούμερο αρκετά μικρό, σε σύγκριση με το σύνολο των πτυχιούχων γιατρών σε όλη την χώρα.

Σε ότι αφορά το βοηθητικό εθελοντικό προσωπικό (κυρίως νοσηλευτές και νοσηλεύτριες) οι αιτήσεις αυτές δεν ξεπερνούν τις 5.000. Κι πάλι ένα νούμερο μικρό αναφορικά με τα άτομα που είναι πτυχιούχοι νοσηλευτές και έχουν ένα τέτοιο αντικείμενο που θα μπορούσε να τους κάνει να φανούν χρήσιμοι. 

Χαμηλό επίσης είναι και το ενδιαφέρον των γιατρών, αλλά και των νοσηλευτών για να προσληφθούν στο ΕΣΥ, ύστερα από την έκκληση που απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

Η διαπίστωση αυτή έχει βέβαια τη δική της εξήγηση: Οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια και η κατάσταση που επικρατούσε στον χώρο της δημόσιας υγείας, είχε αφήσει έρμαιους των μνημονίων τους νεαρούς επιστήμονες.

Οι περισσότεροι από αυτούς αναγκάζονταν να ξενιτευτούν στο εξωτερικό για να βρουν μία εργασία αξιοπρεπή, με απολαβές ανάλογες των σπουδών τους. 

Τώρα το ίδιο σύστημα που ουσιαστικά τους απαρνήθηκε τους καλεί να βγάλουν το φίδι από την τρύπα...