Αν βρίσκατε δύσκολο το να αντισταθείτε στο φαγητό την περίοδο προ καραντίνας, τώρα σίγουρα τα έχετε βρει σκούρα. Λίγο η βαρεμάρα, λίγο το άγχος για την πανδημία, λίγο το γεγονός ότι δε φοράτε τα στενά ρούχα της δουλειάς αλλά τις άνετες πιτζάμες σας, έχετε ξεχάσει τον στόχο σας για μια υγιεινή διατροφή και έχετε καταλήξει να τρώτε δίχως αύριο, όπως αναφέρει το vita.

Για να μην τρομάξετε, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα επιχειρήσετε να φορέσετε το εφαρμοστό τζιν σας, προσπαθήστε να βάλετε «φρένο» στην ανεξέλεγκτη όρεξή σας για φαγητό. Κι όμως, μπορείτε να το καταφέρετε αυτό κι ας είστε σε καραντίνα. Αρκεί να ακολουθήσετε τις 5 παρακάτω συμβουλές μας.

1. Μείνετε ενυδατωμένη

Είναι εντυπωσιακά συχνό φαινόμενο να νομίζετε ότι πεινάτε, ενώ στην πραγματικότητα να έχει αφυδατωθεί ο οργανισμός σας. Φροντίστε να είστε συνεχώς ενυδατωμένη, έχοντας πάντα κοντά σας ένα ποτήρι νερό. Το νερό δεν κάποια μαγική ιδιότητα αδυνατίσματος, έχει όμως την ιδιότητα να κόβει την όρεξη. Στην ίδια λογική, μπορείτε να φτιάχνετε ροφήματα. Όχι, δεν εννοούμε ζεστή σοκολάτα και καφέ με σιρόπι καραμέλας, αλλά πράσινο τσάι ή μέντα, χωρίς ζάχαρη. Έτσι, ο οργανισμός σας θα αποτοξινωθεί και η όρεξή σας θα περιοριστεί!

2. Εντάξτε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής είναι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης. Σκεφτείτε ότι ο οργανισμός μας έχει ανάγκη 20 αμινοξέα, εκ των οποίων τα 11 τα συνθέτει μόνος του και τα άλλα 9 τα προλαμβάνει από τις πρωτεϊνούχες τροφές. Η πρωτεΐνη σάς κρατάει χορτασμένη για περισσότερη ώρα, επειδή ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη ώρα για να την απορροφήσει.

3. Μην ξεχνάτε τις φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες δε βοηθούν μόνο στην καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, αλλά συμβάλλουν και στον έλεγχο του βάρους, επειδή προκαλούν μεγαλύτερο και παρατεταμένο κορεσμό. Έχουν την ιδιότητα μόλις εντοπίσουν νερό στον οργανισμό να το απορροφούν και να φουσκώνουν, αυξάνοντας πολύ τον όγκο τους, με αποτέλεσμα να σας προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού και να σας κρατούν πολλή ώρα χορτάτες, αφού έτσι μένουν για αρκετό χρόνο στο έντερό σας. Παράλληλα, ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

4. Αποφύγετε τις τροφές που σας κάνουν να πεινάτε μετά από λίγο

Ίσως σας ακούγεται παράξενο, αλλά υπάρχουν τροφές που σας κάνουν να πεινάτε λίγο μετά την κατανάλωσή τους, αντί να σας κρατούν χορτάτη. Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται στο λευκό ψωμί, τα λευκά μακαρόνια και τα γλυκά, μπορεί να σας προσφέρουν στιγμιαία απόλαυση, αλλά χωνεύονται πολύ γρήγορα και προκαλούν αύξηση του σακχάρου σας, με αποτέλεσμα λίγο μετά την κατανάλωσή τους να πεινάτε.

5. Ξεχαστείτε

Ας είμαστε ειλικρινείς: δεν είναι τυχαίο ότι όλη αυτή η ξαφνική όρεξη για φαγητό προέκυψε τώρα που είστε συνεχώς μέσα στο σπίτι. Το φαγητό λειτουργεί ως ένα μέσο εκτόνωσης της νευρικότητάς σας και ως ένα δεκανίκι για να διαχειριστείτε τις αρνητικές σκέψεις. Αντί, λοιπόν, να ξεσπάτε τρώγοντας, βρείτε άλλους, πιο δημιουργικούς τρόπους να γεμίσετε την ημέρα σας. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την ανάγκη να ορμήξετε σε μια σακούλα πατατάκια ενώ δεν πεινάτε πραγματικά, δοκιμάστε να διαβάσετε ένα βιβλίο, να φτιάξετε τις δικές σας συνταγές ομορφιάς ή να κάνετε γυμναστική.