Μετά την ανακοίνωση του Ντόναλτ Τραμπ ότι στόχος του είναι η χώρα να επανέλθει σε μία κανονικότητα μέχρι το Πάσχα, το φίλα προσκείμενο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News χαρακτήρισε το σχέδιό του σαν «επικείμενη Αμερικανική Ανάσταση».

Καμία έκπληξη! Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι μια σειρά δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα. Αυτές αποδεικνύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πράγματι βιώνει τη δική του Ανάσταση, καθώς απολαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά δημοφιλίας από την αρχή της θητείας του, όπως αναφέρει το protothema.

Η δημοσκόπηση του Gallup έδειξε ότι η απήχησή του αγγίζει το 49%, ενώ το 60% των Αμερικανών κρίνουν ως θετικό τον χειρισμό του σε σχέση με την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της δημοσκόπησης, όμως, είναι η βελτιωμένη εικόνα του προέδρου στους κόλπους των ανεξάρτητων ψηφοφόρων καθώς και στους Δημοκρατικούς. Αυξήθηκε αντιστοίχως από το 35% στο 43% και από το 7% στο 13%. Σε μία ακόμα δημοσκόπηση, το 72% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο Τραμπ ‘κάνει καλή δουλειά σε σχέση με την αναχαίτιση του κορονοϊού.

Οι επικριτές του ερμηνεύουν τα στοιχεία αυτά ως συνέπεια μίας εθνικής κρίσης. Οι πολίτες έχουν την τάση να συσπειρώνονται γύρω από τον ηγέτη τους σε περιόδους που νιώθουν ότι απειλούνται. Άλλοι εστιάζουν στο ότι ο Τραμπ δεν ενήργησε ως ηγέτης, αλλά αντιθέτως είπε αυτά που οι Αμερικάνοι επιθυμούσαν να ακούσουν, ακόμα και όταν οι ισχυρισμοί αυτοί δεν εφάπτονται της πραγματικότητας. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο ισχυρισμός ότι ο ιός θα έχει υποχωρήσει μέχρι το Πάσχα, επιτρέποντας στους πολίτες να επιστρέψουν στις δουλειές του. Μα υπενθυμίσουμε ότι ο επιδημιολόγος Άντονι Φαούτσι και μέλος της Τασκ Φορς του Τραμπ δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό η επέλαση του ιού να κορυφωθεί τον Μάιο.