Αύξηση κατά 1,057 δισ. ευρώ παρουσίασαν, το Φεβρουάριο του 2020, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι μείωσης κατά 2,163 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 7,7% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων εμφάνισαν αύξηση κατά 599 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 1, 196 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 17,3% από 9,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκαν κατά 458 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 967 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 5,8% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των χορηγήσεων μείωση κατά 0,7% εμφάνισε ο ρυθμός μεταβολής τους προς τον ιδιωτικό τομέα το Φεβρουάριο, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 360 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 808 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2020, ήταν θετική κατά 520 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 476 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 1,5% από 1,7% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκε σε 1,2% από 1,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 418 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 349 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 5,5% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 102 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 127 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 3 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 90 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, αρνητική κατά 156 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες έναντι αρνητικής καθαρής ροής 242 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,9%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.