Καθώς ο κορωνοϊός εντοπίστηκε σε κρουαζιερόπλοιο 17 ημέρες μετά την αποβίβαση των επιβατών, ο Guardian παρουσιάζει έρευνα όπου επισημαίνεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ιός επιβιώνει πάνω σε διάφορες επιφάνειες.

Σύμφωνα με έρευνα από τα αμερικανικά κέντρα για τον Έλεγχου Λοιμώξεων και την Πρόληψη (CDC), RNA του ιού που προκαλεί Covid-19 βρέθηκε στο κρουαζιερόπλοιο έπειτα από 17 ημέρες αφού οι επιβάτες είχαν αποβιβαστεί, ενώ ερευνητές απαντούν σε ερωτήματα όπως ποιοι είναι οι κίνδυνοι παράδοσης πακέτων, αγορών από το σουπερμάρκετ και τι αποκαλούν οι επιστήμονες επιφάνειες με υψηλή συχνότητα αγγίγματος.

Η περίπτωση του κρουαζιεροπλοίου υποδεικνύει ότι οι ιοί επιβιώνουν έως και 17 ημέρες σε επιφάνειες;

Δρ Τζούλια Μάρκους: Έρευνα του CDC στο κρουαζιερόπλοιοι εντόπισε ίχνη από RNA στις καμπίνες που δεν είχαν καθαριστεί ακόμη. Ωστόσο, για να είμαστε ξεκάθαροι αυτό απλώς σημίνει ότι ο ιός είναι ανιχνεύσιμος όχι όμως ότι είναι ζωντανός ούτε η επαφή με αυτές τις υπηρεσίες θα μπορούσε να μολύνει κάποιον.

Δρ Ακίκο Ιουασάκι: Αυτό σημαίνει απλώς ότι κάποια μέρη του ιού παραμένουν. Ο ιός όμως χρειάζεται πολλά περισσότερα στελέχη για να γίνει ενεργός. Αν έχουν απομείνει μέρη ή ίχνη του RNA, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ο ιός.

Πόσο καιρό μπορεί ο ιός να επιβιώσει σε επιφάνειες;

Μάρκους: Το New England Journal of Medicine δημοσίευσε μελέτη σύμφωνα με την οποία ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί σε χαλκό για τέσσερις ώρες, σε χαρτόνι έως 24 ώρες και σε πλαστικό και ατσάλι έως 72 ώρες. Αλλά είναι βασικό να σημειωθεί ότι ο ιός χάνει την ισχύ του στη διάρκεια της ώρας πάνω σ' αυτές τις επιφάνειες. Οπότε σταδιακά μειώνεται και ο κίνδυνος μόλυνσης.

Μπορεί κάποιος να μολυνθεί από ένα μόνο σωματίδιο του Covid-19;

Ιουασάκι: Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ενεργών σωματιδίων στα οποία κάποιος πρέπει να εκτεθεί για να μολυνθεί . Αν έχει μόνο ένα τέτοιο σωματίδιο στο δάκτυλο, τότε είναι απίθανο να προσβληθεί. Κάποιοι ιοί είναι πολύ ανθεκτικοί και χρειάζονται μόνο 10 σωματίδια για να προσβληθεί κάποιος ενώ για άλλους απαιτούνται εκατομμύρια.Όσο λιγότερα είναι τα σωματίδια στα οποία εκτίθεται κάποιος τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες έκθεσης στον ιό.

Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από πακέτα και σακούλες σουπερμάρκετ στη διάρκεια της παράδοσης;

Mάρκους: Υπάρχει μικρός κίνδυνος αλλά είναι πιθανό αν κάποιος παραδίδει ένα πακέτο στο σπίτι και είναι άρρωστος, αυτό πιθανόν να είναι μία διαδρομή μετάδοσης. Θα πρότεινα κάθε φορά που κάτι καινούργιο μπαίνει στο σπίτι σας να είστε πιο προσεκτικοί στο πλύσιμο των χεριών αφού το έχετε αγγίξει.

Iουασάκι: Η σταθερότητα του ιού είναι σημαντική στο χαρτόνι. Όταν λαμβάνετε τέτοια πακέτα ανοίξτε τα και πετάξτε γρήγορα το χαρτόνι, πλύνετε τα χέρια και προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με το πρόσωπό σας. Λάβετε μέτρα ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επαφή από την επιφάνεια του πακέτου στο πρόσωπό σας.

Πώς να καθαρίζουμε τις επιφάνειες;

Mάρκους: Είναι καλό να ακολουθούμε μια ρουτίνα στην καθαριότητα επιφανειών που αγγίζουμε συχνά, όπως πόμολα, τουαλέτες. Να χρησιμοποιούμε προϊόντα με αλκοόλη έως 70%.

Iουασάκι: Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων προτείνει προϊόντα που μπορούν να σκοτώσουν τον Covid-19. Όπως έχει αποδειχθεί ο ιός δεν επιβιώνει στο σαπούνι και την αλκοόλη.

Πηγή: Guardian