«Όλοι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει αριθμός κρουσμάτων του κορονοϊού. Παρολ’ αυτά, μετά τη συγκράτηση που έχουμε όλοι μας, υπάρχει αισιοδοξία κυρίως στο γεγονός ότι όταν ξεκίνησε να ανεβαίνει η καμπύλη σταμάτησε η επιθετική άνοδος, η οποία ήταν ο μεγάλος κίνδυνος. Γιατί αν είχαμε μία σφοδρότητα στην αύξηση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία, θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Ελπίζω και ελπίζουμε όλοι μέσα στις προσεχείς δύο εβδομάδες να έχουμε ένα θετικό δείγμα», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε ο κ. Γώγος, «το γεγονός ότι η πολιτεία αποφάσισε να πάρει τέτοια μέτρα, και δεν το αποφάσισε από μόνη της, το αποφάσισε μετά από πρόταση των ειδικών, δείχνει πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα και στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε τι έχουμε δεξιά και αριστερά μας, την Ιταλία και την Τουρκία όπου βλέπουμε τι γίνεται. Βλέπουμε τι γίνεται στην Ισπανία, στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε όλοι σε ένα καζάνι που βράζει.

Η Ελλάδα είναι ακόμα λίγο απ’ έξω, δεν έχουμε μπει στο καζάνι να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό και ελπίζω να μείνουμε απ’ έξω. Αυτό γίνεται μόνο με την απομόνωση, την αύξηση απόστασης μεταξύ των πολιτών. Ο τρόπος για να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό είναι να μείνουμε στο σπίτι μας. Δεν είναι μεγάλο το κόστος να μείνουμε στο σπίτι μας ακόμα και έναν μήνα αν χρειαστεί για να μη μπούμε σε αυτήν την κόλαση που έχουν μπει οι γειτονικές χώρες.

«Είναι μία μεγάλη επιδημία, πήρε εκτάσεις απρόσμενες. Κανείς από εμάς δεν το περίμενε. Το θέμα της ανοσίας είναι κάτι που είναι ζητούμενο. Δεν ξέρουμε ακόμα πως συμπεριφέρεται ανοσιακά ο ιός, υπάρχει πιθανότητα προς το τέλος της επιδημίας, όταν αρχίσει η καμπύλη και πέφτει προς τα κάτω, να συμμετέχει σε αυτό και η ανοσία που αναπτύσσεται τόσο στον ίδιον τον άνθρωπο όσο και στην κοινότητα. Αυτό θα παρεμποδίσει την περαιτέρω διασπορά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην Ιταλία, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι «και η Ιταλία είχε ξεκινήσει πριν από περίπου έναν μήνα στα δικά μας τα χνάρια. Τι έγινε τότε; Οι Ιταλοί πέρασαν το μήνυμα στον κόσμο, και το διέχεαν μεταξύ τους ότι είναι μία γριπούλα που έχει μικρή επίπτωση στον πληθυσμό και κυκλοφορούσαν ελεύθερα παντού. Επομένως, το πήραν λίγο αψήφιστα και αφετέρου δημιουργήθηκε μία εστία υπερμετάδοσης στην Βόρεια Ιταλία, με αποτέλεσμα η Βόρεια Ιταλία να μολυνθεί σχεδόν τελείως. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε εμείς, να μην υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης».