Μέσα σε μόλις 18 ημέρες ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ισπανία ξεπέρασε εκείνον της Κίνας, σημειώνει ο Guardian. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Σάββατο 7 Μαρτίου, 24 ώρες πριν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώσουν σε ολόκληρη την Ισπανία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και 9.000 οπαδοί του Vox φτάσουν στη Μαδρίτη για εκδήλωση, οι Αρχές στη βόρεια περιοχή της Λα Ριόχα λάμβαναν κάποιες δύσκολες αποφάσεις.

Εκείνο το Σαββατοκύριακο, η Ισπανία είχε επιβεβαιώσει 430 κρούσματα του κορωνοϊού. Δεκαοκτώ ημέρες αργότερα, η Ισπανία επιβεβαίωσε 47.610 κρούσματα και 3.434 νεκρούς, κατέγραψε περισσότερους θανάτους από την Κίνα.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% των θυμάτων κορωνοϊού της χώρας, διαμαρτύρονται για την έλλειψη βασικού εξοπλισμού προστασίας. Σύμφωνα με τον Guardian, για μερικές από αυτές τις 18 ημέρες η ζωή συνεχιζόταν κανονικά, τα τραπέζια και οι καρέκλες άρχισαν να ξαναβρίσκουν τη θέση τους σε πεζοδρόμια έξω από μπαρ και καφετέριες.

Ο επικεφαλής του ισπανικού κέντρου για έκτακτες ανάγκες υγείας, Φερνάντο Σιμόν, ανέφερε ότι ο κόσμος έπρεπε να αποφασίσει μόνος του για τον κίνδυνο στην περίπτωση που συμμετείχε σε συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. "Εάν ο γιος μου με ρωτήσει αν μπορεί να πάει, θα του έλεγα να κάνει ό,τι θέλει", είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι διαδηλώσεις έγιναν, όπως και η τεράστια συγκέντρωση του Vox στη Μαδρίτη καθώς και αμέτρητα αθλητικά γεγονότα. Τρεις υπουργοί της Ισπανίας, που όλοι πήγαν σε διαδηλώσεις εκείνη την Κυριακή, προσβλήθηκαν από τον ιό, όπως και η σύζυγος του πρωθυπουργού της χώρας. Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν και ο αρχηγός του Vox και ο γενικός γραμματέας. Η ανησυχία ξεκίνησε στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου όταν έχοντας καταγραφεί 1.646 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η περιφερειακή κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Αντίστοιχα μέτρα ελήφθησαν και σε άλλες περιοχές, το απόγευμα της 12ης Μαρτίου, η καταλανική κυβέρνηση έδωσε εντολή περίπου 70.000 άνθρωποι σε τέσσερις δήμους της περιοχής της Βαρκελώνης να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, για πολλούς στην Ισπανία τα μέτρα περιορισμού άργησαν πολύ να τεθούν σε εφαρμογή. Αυτή η εβδομάδα, ξεκίνησε με τον Ισπανό υπουργό Άμυνας να αποκαλύπτει ότι επιστρατεύτηκαν στρατιώτες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας με την απολύμανση κατοικιών που είχαν βρεθεί ηλικιωμένοι εγκαταλελειμμένοι και νεκροί στα κρεβάτια τους. Η πανδημία δεν έπεσε από τον ουρανό, λένε κοιτάξτε την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιταλία.

Στη συνέχεια, κοιτάξτε πίσω στην Ισπανία και θυμηθείτε ότι πρόκειται για μια χώρα που εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 2008 και των περικοπών. Καθημερινά στις 8 το βράδυ, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στις βεράντες και τα μπαλκόνια τους για να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες και τον αγώνα των γιατρών και των νοσηλευτών. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, για μερικά λεπτά, ενώ τα χειροκροτήματα ακούγονται από κάθε μπαλκόνι, ο φόβος ξεχνιέται και τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι η ευγνωμοσύνη και η αλληλεγγύη.