Ο σημαντικός Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Τέρενς ΜακΝάλι έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών στη Σαρασότα της Φλόριντα, λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού.

Ένας από τους πιο σημαντικούς και προβεβλημένους εκπροσώπους της σύγχρονης αμερικάνικης δραματουργίας, ο Τέρενς ΜακΝάλι, υπήρξε δημιουργός του αιρετικού «Corpus Christi», «Φράνκι και Τζόνι στο φεγγαρόφωτο» (κινηματογραφική μεταφορά με τους Αλ Πατσίνο και Μισέλ Φάιφερ, 1991), «Love! Valor! Compassion!» και «Master Class». Υπήρξε βραβευμένος με τέσσερα Βραβεία Τόνι -το τελευταίο το 2019 για τη συνολική προσφορά του στο θέατρο- και μέσα από τη γραφή του απεικόνισε, εκτός των άλλων και τη ζωή της gay κοινότητας στις ΗΠΑ ήδη από τη δεκαετία του 1970. Στις έξι δεκαετίες της συγγραφικής του πορείας έγραψε θεατρικά έργα, μιούζικαλ, λιμπρέτα για όπερες και σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Στις θεατρικές σκηνές της Ελλάδας

Γνωστός στο ελληνικό κοινό έγινε από τις παραστάσεις των έργων του «Φράνκι και Τζόνι» που ανέβηκε για τελευταία φορά το 2019 στο θέατρο Altera Pars, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με τον Τάσο Ιορδανίδη και την Ιωάννα Παππά στους ρόλους των δύο διστακτικών εραστών.

Ο ΜακΝάλι έκανε το ντεμπούτο του ως θεατρικός συγγραφέας στο Μπρόντγουεϊ το 1965 με το έργο «And Things That Go Bump in the Night», σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη. Η παράσταση έλαβε αρνητικές κριτικές και κατέβηκε μετά από 16 ημέρες. Όμως η αποτυχία, αντί να πτοήσει τον νεαρό δημιουργό, έκανε ακόμα πιο ισχυρή τη θέληση του να πετύχει.

Το φημισμένο «Master Class», ήταν βασισμένο στο περίφημο σεμινάριο που παρέδωσε η Μαρία Κάλλας στη Μουσική Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, στις αρχές της δεκαετίας του '70. Να θυμίσουμε ότι το «Master Class», σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, με την Μαρία Ναυπλιώτου στον ρόλο της Κάλλας, ήταν μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, στο θέατρο Δημήτρης Χορν, που διέκοψε τις παραστάσεις της λόγω της πανδημίας.