Ο δικηγόρος κ. Σάκης Κεχαγιόγλου μίλησε στο protothema.gr και έκανε λόγο για άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών ώστε να διασφαλισθεί η προστασία των κρατουμένων και των οικογενειών τους από τον φονικό ιό. Επίσης , επισήμανε ότι σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα στις φυλακές θα μιλάμε για εκατόμβη γιατί δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν φρουρούμενοι οι κρατούμενοι, οι οποίοι ενδεχομένως νοσήσουν .

«Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών αναμένονται και σοβαρότερες τους επόμενους μήνες. Μέσα σε όλα τα προβλήματα που θεωρώ ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα είναι και το ζήτημα των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Ο αριθμός τους ανέρχεται αυτή τη στιγμή περίπου στις 11.500 χιλιάδες . Λόγω των μέτρων που εγκαίρως έλαβαν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ.Σοφία Νικολάου μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί ή αναφερθεί κανένα απολύτως κρούσμα σε όλες τις φυλακές της χώρας. Το προλαμβάνειν όμως καλύτερο του θεραπεύειν.Θεωρώ ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών.

Αυτή τη στιγμή όμως βρισκόμαστε σε έκτακτες καταστάσεις που απειλούν τη ζωή και την υγεία όλων μας. Άρα και των κρατουμένων. Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο αυτούς τους 11.500 κρατούμενους αλλά πολύ περισσότερα άτομα γιατί μιλάμε και για τις οικογένειές τους και το ευρύτερο οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι λεπτομέρειες , με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πιστεύω ότι οι μικρές ποινές ή οι κατάδικοι που απομένει λίγος χρόνος για την έκτιση των ποινών τους όπως και τα ελαφρύτερα αδικήματα , καθώς και κάποιες ειδικές κατηγορίες όπως ηλικιωμένοι ή άρρωστοι κρατούμενοι μπορούν να περιληφθούν με μια νομοθετική πρωτοβουλία και με μια εφάπαξ διάταξη η οποία θα οδηγήσει στην αποφυλάκιση σημαντικό αριθμό κρατουμένων. Δεν μπορώ να πω , αν αυτός ο αριθμός θα εκτείνεται στα 1000 ή 2000 άτομα. Πάντως σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα στις φυλακές θα μιλάμε για εκατόμβη γιατί δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν φρουρούμενοι αυτοί οι κρατούμενοι οι οποίοι ενδεχομένως θα νοσήσουν.

Θέλω να προσθέσω ότι αυτή τη στιγμή με το κλείσιμο των συνόρων και την απαγόρευση των πτήσεων , το θέμα του υπόπτου φυγής έχει στην πράξη καταργηθεί. Κανείς πλέον δεν μπορεί να θεωρηθεί ύποπτος φυγής γιατί δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα. Άρα με ηλεκτρονική επιτήρηση ( βραχιολάκι)και με περιοριστικούς όρους μπορεί να εξασφαλισθεί η παρουσία αυτών που θα αποφυλακιστούν στη δίκη τους ,την επικείμενη.

Πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους προσωρινά κρατούμενους που έχουν προφυλακιστεί με απόφαση ανακριτών και εισαγγελέων.

Εδώ φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση . Κάνω όμως έκκληση στους δικαστές και εισαγγελείς της χώρας ,σε αυτούς που εκκρεμούν οι σχετικές δικογραφίες να αντικαταστήσουν τις προσωρινές κρατήσεις με περιοριστικούς όρους στις περιπτώσεις χαμηλής ποινικής απαξίας αδικημάτων και στις περιπτώσεις που δεν κρίνουν τον προσωρινά κρατούμενο ύποπτο για τέλεση νέων αδικημάτων. Έτσι και θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές και θα οδηγηθούμε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες χωρίς τις συνεδριάσεις δικαστικών συμβουλίων πάρα μόνο με διατάξεις των εισαγγελέων σε αποσυμφόρηση των φυλακών εν όψει του κινδύνου για τη ζωή και την υγεία τους.
Αυτό θα αποτελέσει πράξη ανθρωπισμού από πλευράς της κυβέρνησης χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη βασική της πολιτική για επικράτηση του νόμου και της τάξης σε όλη τη χώρα . Οι κρατούμενοι εκτίουν ποινές δεν είναι όμως θανατοποινίτες», λέει ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου στο protothema .gr.