Για έναν «δύσκολο» Απρίλιο λόγω του κορωνοϊού μίλησε στην Ολγα Τρέμη ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νικόλας Σύψας.

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στην Ολγα Τρέμη, τόνισε πως μέχρι στιγμής το σύστημα Υγείας «τα πηγαίνει καλά με την καταπολέμηση του κορωνοϊού, αλλά δεν προδικάζει τι θα γίνει αύριο ή σε μια εβδομάδα. Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά ετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο».

Ο κ. Σύψας σημείωσε πως το ανθρώπινο είδος δεν έχει κανένα αντίσωμα για τον ιό και η καραντίνα είναι το καλύτερο μέτρο αντιμετώπισής του. Ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη να μείνει ο κόσμος στα σπίτια του και επισήμανε πως ο ιός όταν δεν βρίσκει νέα θύματα για να μολύνει, τότε η επιδημία αρχίζει και πέφτει. «Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάψει να βρίσκει θύματα. Ο ένας είναι να μας σκοτώσει όλους και ο άλλος είναι να κρυφτούμε», είπε χαρακτηριστικά. « Ξέρουμε ότι ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος μήνας. Ελπίζουμε ότι τον Μάιο θα δούμε μια πτώση της καμπύλης», συμπλήρωσε.
Σύψας: Με πειθαρχία θα τελειώσει το πρώτο κύμα της επιδημίας τον Ιούνιο

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο θέμα των ελέγχων και τον αριθμό τους, σχολιάζοντας: «Το τεστ είναι ένα εργαλείο αλλά όχι τόσο σημαντικό. Το πιο σημαντικό είναι η καραντίνα. Είναι άλλο να μολυνθούν 1 εκατ. Έλληνες και άλλο 10 εκατ. Έλληνες. Το τεστ δεν είναι το κρίσιμο σημείο στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Είναι λανθασμένη η εντύπωση που υπάρχει για τεστ. Αν υποθέσουμε ότι κάνουμε τεστ σε 10.000 ανθρώπους και βρίσκουμε 30 θετικούς. Τι θα τους πούμε; Μείνετε σπίτι. Εμείς λέμε και στους 10.000 μείνετε σπίτι. Τα πολλά τεστ δεν είναι η Λυδία λίθος».

Όσον αφορά το πότε μπορεί να κάνει τον κύκλο του και να εξαφανιστεί ο ιός, ο καθηγητής προβλέπει πως αυτό θα γίνει τον Ιούνιο.

«Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την πρόοδο και τη διάρκεια μιας επιδημίας. Εχουμε όμως στα χέρια μας το παράδειγμα της Κίνας η οποία με τα εξαιρετικά δραστικά μέτρα που πήρε είχε μια επιδημία που διήρκεσε περίπου οκτώ εβδομάδες. Αν τα μέτρα στην Ελλάδα δουλέψουν, κοντά στο τέλος Μαΐου οι καμπύλες θα έχουν πέσει χαμηλά. Εχουμε τη τύχη να είμαστε μια χώρα με θερμό κλίμα και χωρίς υγρασία. Αν είμαστε όλοι πειθαρχημένοι, στοιχημένοι, τον Ιούνιο, με την άνοδο της θερμοκρασίας , περιμένουμε το τέλος του πρώτου κύματος της επιδημίας. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι, για τους επόμενους δύο μήνες, το μόνο όπλο μας για την αντιμετώπισή του είναι η καραντίνα», ήταν τα λόγια του.

Τέλος, ο κ. Σύψας σχολίασε και την κατάσταση στην Μ. Βρετανία, δείχνοντας απαισιόδοξος. «Και ως άνθρωπο και ως επιστήμονα, η μέθοδος της Βρετανίας με υπερβαίνει. Αυτή τη στιγμή το εθνικό σύστημα της Αγγλίας πιέζεται πολύ άσχημα. Έχω την αίσθηση ότι στο τέλος, δεν θα είναι καλά τα πράγματα στη Βρετανία», είπε χαρακτηριστικά.