Ενημέρωση για τα έκτακτα μέτρα, λόγω κορωνοϊο, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στα Τρόφιμα και Σ/Μ. Αναλυτικά: "Εδώ και 25 ημέρες, και από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση του κορωναϊού, η οποία επιδεινώνεται καθημερινά με τη συνεχή ανακοίνωση μέτρων από την Κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, εργαζόμενοι και εμείς μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες και ανασφαλείς συνθήκες.

Το Σωματείο μας, αναγνωρίζει βεβαίως την κοινωνική αναγκαιότητα ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας των καταστημάτων στα τρόφιμα, με παράλληλη όμως αυστηρότατη και χωρίς εκπτώσεις «ευλαβική» τήρηση όλων των ενδεδειγμένων μέτρων, τόσο της ατομικής προστασίας των συναδέλφων μας, όσο και τη τήρηση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των χώρων εργασίας στα καταστήματα, τις αποθήκες, τα κέντρα διανομής, τις κατ’ οίκον παραδόσεις παραγγελιών.

Από την πρώτη στιγμή και σε καθημερινή βάση ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε σε άμεση επικοινωνία με τους όλους σχεδόν τους ιδιοκτήτες και τις διοικήσεις των Σ/Μ,  με στόχο να διασφαλίσουμε – όσο το δυνατόν --  την υγεία των εργαζομένων συναδέλφων μας και τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών εργασίας. Είμαστε άλλωστε,  ένας από τους πλέον ζωτικούς κλάδους, ο οποίος λειτουργεί με εξαιρετικά διευρυμένα ωράρια λειτουργίας και εργασίας, μέσα σε στρεσογόνες καταστάσεις ανασφάλειας και φόβου για εμάς και τις οικογένειές μας.

Παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση, ενημερωνόμαστε για όλες τις εξελίξεις στους χώρους εργασίας και  τα προβλήματα που συνεχώς ανακύπτουν, παρεμβαίνουμε μέσα από το δίκτυο των αντιπροσώπων που έχουμε ως σωματείο στα καταστήματα (και το οποίο προσπαθούμε να διευρύνουμε καθημερινά), παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν και με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες.

Ήδη μια σειρά από τις διεκδικήσεις μας, που ασκήθηκαν και εξακολουθούν να ασκούνται έχουν γίνει πράξη, τόσο από τις διοικήσεις των Σ/Μ, όσο και από την κυβέρνηση.

Ωστόσο γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι και πολλά και καθημερινά και δύσκολο να επιλυθούν πολλές φορές, όταν έχουμε να κάνουμε ένα κλάδο με χιλιάδες καταστήματα τροφίμων και σχεδόν 100.000 εργαζόμενους.

Στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας περιλαμβάνονται (ορισμένα εκ των οποίων έχουν γίνει ήδη αποδεκτά:

  • Πλήρη απαλλαγή από τα καθήκοντα εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και για τις εγκυμονούσες γυναίκες, χωρίς καμιά περικοπή αποδοχών
  • Αυστηρότατη και απαρέγκλιτη τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων υγείας και ασφάλειας,  τόσο ατομικά των εργαζομένων όσο και των χώρων εργασίας, με πλήρη και αποκλεστική ευθύνη των διοικήσεων των Σ/Μ. Προειδοποιούμε ότι δε θα δεχθούμε καμία έκπτωση στον τομέα αυτό και εφόσον οι παρεμβάσεις μας δεν έχουν αποτέλεσμα, θα προβούμε στην άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος μας
  • Εντατικοποίηση ελέγχων και  κλιμακίων επιθεώρησης από το ΣΕΠΕ για την πλήρη τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας και ενημέρωση του Σωματείου μας.
  • Διεύρυνση της ταυτόχρονης παρουσίας πελατών μέσα στα Σ/Μ από 1 πελάτης / 15τμ σε 1 πελάτης/20 τμ.
  • Η λειτουργία των καταστημάτων έως τις 22.00 τις καθημερινές και τα Σάββατα δεν προσφέρει τίποτε. Διεκδικούμε την  επαναφορά του κλεισίματος των Σ/Μ στις 21.00 τις καθημερινές και τις 20.00 τα Σάββατα. Το ωράριο αυτό είναι απολύτως λειτουργικό για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού και δεν δημιουργείται κανένας συνωστισμός, ακόμα και με την επιβολή του μέτρου ένας πελάτης ανά 20 τ.μ.
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των καταστημάτων: δεν προσφέρει τίποτε.Αντίθετα θέτει σε επιπλέον κινδύνους την υγεία των εργαζομένων λόγω και υπερκόπωσης.
  • Αυστηρή τήρηση του 8/ωρου και του 5/νθημερου εργασίας με χορήγηση απαραιτήτως δύο (2) ρεπό την εβδομάδα για την ξεκούραση των εργαζομένων
  • Καμία ώρα απλήρωτης υπερεργασίας – υπερωρίας από κανένα Σ/Μ
  • Την καταβολή επιπλέον έξτρα υλικής αμοιβής/μισθού σε όλους τους εργαζόμενους, ως ένδειξη της ελάχιστης συνεισφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο και στις επιχειρήσεις, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο τζίρος έχει αυξηθεί και αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης
  • Τη χορήγηση για το 2020, μιας (1) επιπλέον εβδομάδας αδείας μετ΄αποδοχών, όταν η κρίση θα έχει λάβει τέλος.

Για την υλοποίηση των αιτημάτων μας το Σωματείο μας, έχει ήδη δρομολογήσει δύο σημαντικές  πρωτοβουλίες:

  1. Παρέμβαση στην Κυβέρνηση (Υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας) για την κατάργηση της Κυριακάτικης Λειτουργίας των καταστημάτων κατά τη διάρκεια της κρίσης
  2. Την προσπάθεια υπογραφής Κοινής Συμφωνίας μεταξύ του κλαδικού μας Σωματείου, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) που μας εκπροσωπεί Πανελλαδικά και των διοικήσεων των Σ/Μ για όλα τα παραπάνω ζητήματα και ιδίως αυτά που αφορούν αμοιβές, έξτρα αποζημίωση λόγω κρίσης, χορήγηση άδειας αναψυχής.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Όλοι μας βιώνουμε δύσκολες στιγμές.

Έχοντας επίγνωση όμως ότι εμείς οι εργαζόμενοι στα Σ/Μ μέσα στις συνθήκες αυτές επιτελούμε πρώτα και πάνω από όλα κοινωνικό έργο, συνιστούμε ψυχραιμία, αισιοδοξία, τήρηση όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας, προσοχή στις οικογένειες και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Μπορείτε να επικοινωνείτε στο e-mail του σωματείου μας [email protected]

για κάθε πρόβλημα που ανακύπτει στο χώρο εργασίας, ώστε να έχουμε ακόμα καλύτερη εικόνα και να παρέμβουμε".