Ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Η Καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, αποφάσισε να μην κατεβάσει ομάδα τόσο στους Ολυμπιακούς, όσο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, κάνοντας πρώτη το βήμα για την αναβολή των δύο διοργανώσεων. Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας, «έλαβε τη δύσκολη απόφαση να μη στείλει ομάδες αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού», ενώ ταυτόχρονα, μαζί με την Παραολυμπιακή επιτροπή «καλούν επειγόντως τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να λάβουν την απόφαση να αναβληθούν οι Αγώνες για έναν χρόνο», όπως τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους. Μάλιστα, σε αυτή την απόφαση συμφωνούν και οι αθλητές.

Οι πιέσεις προς την ΔΟΕ γίνονται όλο και μεγαλύτερες, με τον Καναδά να είναι το πρώτο κράτος που παίρνει μία τόσο σημαντική απόφαση. Η ΔΟΕ τόνισε χθες πως θα αποφασίσει οριστικά σε τέσσερις εβδομάδες, αλλά κανείς δεν θέλει να ταξιδέψει και να ρισκάρει την υγεία του με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Καναδάς κατέγραψε χθες αλματώδη αύξηση των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, που ανήλθαν σε 20, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων επίσης κατέγραψε αλματώδη αύξηση, στα 1.430 από 1.099 μία ημέρα νωρίτερα. Καταγράφονται κρούσματα και στις 10 επαρχίες του Καναδά. Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό έκλεισε τα σύνορα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.