Πάνω από 40.000 έχει φτάσει ο αριθμός των απολύσεων σε όλη την χώρα από τη στιγμή που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και των εμπορικών μαγαζιών εξαιτίας της πανδημίας. 

Στην Πάτρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστα Ζαφειρόπουλο, υπάρχει τις τελευταίες ημέρες ένα εξίσου αυξημένο κύμα απολύσεων, με τα ραντεβού στα γραφεία του ΟΑΕΔ να διαδέχονται το ένα το άλλο. Απολύσεις που προέρχονται κυρίως από τα καταστήματα των πολυεθνικών εταιρειών και τον τουριστικό κλάδο. 

"Τα 800 ευρώ που δίνουν και στους εργοδότες δεν φτάνουν για τίποτα όταν ένα κατάστημα είναι κλειστό, έχει τρεις ή και παραπάνω υπαλλήλους και την ίδια στιγμή δεν έχει έσοδα από πουθενά" τονίζει ο ίδιος εξηγώντας έτσι γιατί πολλές από τις επιχειρήσεις επιλέγουν τις απολύσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση. 

Στα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας όμως δεν ισχύει αυτό σε τέτοιο βαθμό. "Οι υπάλληλοι για μας είναι η οικογένεια μας, είναι οι άνθρωποι που έχουμε εκπαιδεύσει όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά δεν τους αλλάζουμε, ούτε έχουμε καμία πρόθεση να τους απολύσουμε" τονίζει ο ίδιος. 

Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των επαγγελματιών του εμπορικού κόσμου ζητούν ακόμα  πιο ριζικά μέτρα μετά από αυτό που έχει γίνει με τον κορωνοϊό που νέκρωσε στην κυριολεξία την αγορά.

"Χρειάζονται ακόμα πιο γενναία μέτρα" συμπληρώνει και συνεχίζει λέγοντας: "Η κρίση ακόμα και τα καταστήματα να ανοίξουν, δεν θα περάσει αμέσως. Πολλά από τα μαγαζιά αυτά που είναι κλειστά δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν τα ρολά τους όταν η πανδημία αυτή ξεπεραστεί". 

Σύμφωνα με τον ίδιο το σύνολο των επιχειρήσεων όταν ξεπεραστεί η καραντίνα είναι αναγκασμένο να ξεκινήσει από το σημείο μηδέν, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το πότε θα επιστρέψει η αγορά στην περίοδο προτού εμφανιστεί ο κορωνοϊός.