Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Μητροπολίτη Κυθήρων να ανοίξει κανονικά τις εκκλησίες παρά τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης τους κορωνοϊού.

Στο αστυνομικό τμήμα Κυθήρων προσήχθη ύστερα από καταγγελίες πολιτών ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ καθώς την Παρασκευή άνοιξε τον Μητροπολιτικό ναό του Εσταυρωμένου στη Χώρα των Κυθήρων και κάλεσε τους πιστούς στη λειτουργία για τους Χαιρετισμούς, την οποία τέλεσε κανονικά, παρά τη σχετική απαγόρευση, με τις καμπάνες να χτυπούν και να καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στην εκκλησία. Όταν τον κάλεσε η αστυνομία για να διαπιστώσει τα γεγονότα είπε στους αστυνομικούς ότι δεν γνώριζε την ΚΥΑ και ότι εφαρμόζει την απόφαση της Ιεραρχίας της 11/3/2020 ενώ τώρα που την έμαθε θα την εφαρμόσει.

Ο Μητροπολίτης είπε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε φτάσει ακόμα η εγκύκλιος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Στη συνέχεια σχηματίστηκε δικογραφία και αναμένεται να γίνει δίκη ενώ του ξεκαθαρίστηκε ότι την επόμενη φορά θα περάσει από αυτόφωρο.

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, είναι γνωστός για την ταύτισή του με τη Ρωσία στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ έχει εξαπολύσει βολές κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Ο Μητροπολίτης ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως ακροδεξιός ζήτησε το 2018 και την διακοπή του μιούζικαλ «Jesus Christ Super Star».

Παρά τους νεκρούς που μετρά η Ελλάδα και τις εικόνες από τις υπόλοιπες χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία με χιλιάδες νεκρούς, αγνόησε όλα τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμών και άφησε τις πόρτες του Μητροπολιτικού ναού του Εσταυρωμένου στη Χώρα των Κυθήρων ανοικτές, με τις καμπάνες να χτυπούν και να καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στο ναό.

Την έντονη οργή του εξέφρασε ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος για την απόφαση του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ να τελέσει την λειτουργία των Χαιρετισμών την Παρασκευή τονίζοντας προς τον Μητροπολίτη: «Δεν είσαστε ήρωες, είσαστε εγκληματίες»

«Τεράστιο αμάρτημα» η ανυπακοή στους νόμους, λέει ο δήμαρχος Κυθήρων

Με αφορμή το περιστατικό και τη και δικαστική οδό που έλαβε το θέμα, ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης σε επιστολή του τονίζει μεταξύ άλλων : «Η Χώρα μας αλλά και ο κόσμος ολόκληρος ζουν μια πρωτόγνωρη για την μεταπολεμική εποχή πανδημική κρίση που καθημερινά κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές, μη υπολογίζοντας κρατικά σύνορα, φτωχούς ή πλούσιους, πιστούς ή απίστους, μουσουλμάνους ή ορθοδόξους, νέους ή ηλικιωμένους, αριστερούς ή δεξιούς. Μια κρίση που όμοιά της δεν έχει ζήσει κανείς μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κρίση αυτή βρήκε την ανθρωπότητα σε μια στιγμή που η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να εργαζόμαστε και να ψυχαγωγούμαστε σχεδόν αποκλειστικά από το σπίτι μας, τηρώντας την απαγόρευση των μετακινήσεων προκειμένου να διακοπεί η μετάδοση του ιού. Ήρθε η ώρα να την εκμεταλλευθούμε ώστε αυτή η προσωπική καραντίνα που υποχρεούμαστε να ζήσουμε για ορισμένες εβδομάδες, να κυλήσει όσο το δυνατόν ομαλότερα».

Σύμφωνα με επιστολή του δημάρχου Κυθήρων :

«Τις απαγορεύσεις, εντολές, προτροπές και παραινέσεις αλλά κυρίως τους Νόμους του Κράτους οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα ΟΛΟΙ οι πολίτες, ανεξάρτητα από τη θέση ή το αξίωμα που κατέχουν. Μάλιστα, όσοι κατέχουν οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα έχουν ακόμα μεγαλύτερο χρέος να τηρούν τους Νόμους γιατί αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση από τους πολίτες και δεν πρέπει να δίνουν μηνύματα ανυπακοής ή απειθαρχίας, όταν οι ίδιοι ζητούν από τους πολίτες να είναι πειθαρχημένοι στις κρατικές εντολές. Το απόγευμα της Παρασκευής 20/3, σε 2 Ιερούς Ναούς των Κυθήρων τελέσθηκε η Γ’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Παναγία, προηγουμένων κωδωνοκρουσιών που καλούσαν το ποίμνιο να συμμετάσχει. Με ορθάνοιχτες πόρτες, χρήση μικροφώνων και πλήρους φωταψίας, τέθηκε σε προφανή κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και παρακάμφθηκαν πλήρως οι Νόμοι και οι απαγορεύσεις που εδώ και ημέρες πασχίζουμε να τηρήσουμε και να επιβάλλουμε, αναγκαζόμενοι ακόμα και να ψυχρανθούμε με συμπολίτες μας που δεν πειθαρχούν στα μέτρα. Η στάση αυτή δεν είναι χριστιανική.

Είναι μια κλασική περίπτωση ιδεοληπτικής παρερμηνείας των Γραφών που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το «αγαπάτε αλλήλους» του Ιησού Χριστού. Το μήνυμα της αγάπης του Ευαγγελίου, σε μια περίοδο που στην Ιταλία έχουμε έναν θάνατο κάθε 2 λεπτά, μεταφέρεται μόνο με αυστηρή τήρηση των κρατικών εντολών και με ένταση της κατ΄ ιδίαν ανύστακτης προσευχής τόσο από το ιερατείο όσο και από τους πιστούς. Η ορθή χριστιανική ερμηνεία της κατάστασης που βιώνουμε είναι ότι αυτή αποτελεί μια προσωπική δοκιμασία για τον κάθε πιστό με στόχο να επιστρέψουμε στην προσωπική καρδιακή προσευχή, που δεν θα γίνεται τυπικά ούτε «για το καλό», αλλά θα έχει ουσία και βάθος κατά μίμηση του Τελώνη και όχι του Φαρισαίου.

Η προσαγωγή του Μητροπολίτη στο Αστυνομικό Τμήμα μας λυπεί αφάνταστα. Όπως και ο σχηματισμός δικογραφίας για τη μη τήρηση της Νομοθεσίας. Εμένα προσωπικά με λυπεί ακόμα περισσότερο, όχι μόνο γιατί γνωρίζω προσωπικά το ανεπίληπτο ήθος και όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του Μητροπολίτη μας, αλλά διότι θρησκεύω βαθειά και έχω γαλουχηθεί από τους αείμνηστους γονείς μου με χριστιανικές αρχές παιδιόθεν. Στο θέμα αυτό, όμως, δεν κρίνεται η προσωπική πίστη του καθενός. Όσοι πιστεύουν ότι η ανυπακοή στους Νόμους του Κράτους είναι κάποιου είδους απόδειξη χριστιανικής ομολογίας ή ότι τους εξασφαλίζει τον τίτλο του «σούπερ Χριστιανού» πλανώνται βαθύτατα και διαπράττουν τεράστιο αμάρτημα: επιτρέπουν στον εγωισμό και την περηφάνια τους να υπερκεράσει το αληθινό νόημα της αγάπης προς τον πλησίον και θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, κάτι που απέχει παρασάγγας από τη διδασκαλία του Χριστού και των Αγίων Πατέρων. Η σύγχρονη Ορθοδοξία πλήττεται όχι μόνο από την υποκρισία πολλών εκ των ταγών της, αλλά δυστυχώς και από την ακλόνητη εμμονή αρκετών σε υπερβολικές ενέργειες στο όνομα μιας δήθεν ορθοπραξίας που επιχειρεί να μετρήσει την πίστη με όρους ποσοτικούς αδιαφορώντας πλήρως για το πραγματικό νόημα της διδασκαλίας του Χριστού. Είναι η ορθόδοξη εκδοχή του δυτικού σχολαστικισμού που επιχειρεί να διαχωρίσει τους πιστούς σε «γνήσιους» και μη».