Αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας σε όλες τις μονάδες του, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις μονάδες διαμονής, όπως οι θεραπευτικές κοινότητες στην κοινωνία και τις φυλακές, καθώς και οι ξενώνες της επανένταξης, έχει λάβει το ΚΕΘΕΑ εν μέσω της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Τα μέτρα αυτά αφορούν -μεταξύ άλλων- την αποφυγή του συγχρωτισμού σε όλες τις μονάδες και φάσεις των θεραπευτικών προγραμμάτων.

«Οι ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες έχουν σταματήσει να πραγματοποιούνται διά ζώσης και, όπου είναι δυνατόν, αξιοποιούνται εργαλεία τηλεπικοινωνίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αποφασίστηκε, επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων η «παύση όλων των παραπομπών εξυπηρετούμενων από τη μία φάση/μονάδα των θεραπευτικών προγραμμάτων στην άλλη», τα δύο Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ για ενεργούς χρήστες ουσιών στην Αθήνα να ενισχύσουν το πρόγραμμα ανταλλαγής ενέσιμου υλικού, προσφέροντας, παράλληλα, ενημέρωση και έντυπο υλικό για τον Covid-19, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των εξαρτημένων, και να επιδιώξουν δικτύωση με μονάδες υγείας για την άμεση μεταφορά εξυπηρετουμένων με ύποπτα συμπτώματα σε νοσοκομεία αναφοράς.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν ακόμα αναστολή λειτουργίας των Προγραμμάτων Συμβουλευτικής Κρατουμένων (αρχική φάση θεραπείας) στα Καταστήματα Κράτησης, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το σωφρονιστικό σύστημα, αναστολή των διά ζώσης συναντήσεων στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επαγγελματίες και φοιτητές και αξιοποίηση μεθόδων τηλεκπαίδευσης για τη συνέχισή τους, απομάκρυνση εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής και τοποθέτησή τους σε θέσεις που δεν απαιτούν επαφή με εξυπηρετούμενους και εφαρμογή συστημάτων κυκλικής, εκ περιτροπής παρουσίας, στους χώρους εργασίας και τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα, οι χώροι πρώτης επαφής με το ΚΕΘΕΑ για τους ανθρώπους με προβλήματα χρήσης ουσιών ή εξαρτητικές συμπεριφορές, συνεχίζουν τη λειτουργία τους με αυστηρά μέτρα πρόληψης και μόνο μέσω τηλεφωνικών ή ατομικών συνεδριών.

Με τον ίδιον τρόπο λειτουργούν και τα Κέντρα Οικογενειακής Υποστήριξης για μέλη οικογενειών και σημαντικούς άλλους.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, με αυστηρή τήρηση του απορρήτου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να απευθύνονται: στο 1145, τη Γραμμή Βοήθειας για τις εξαρτήσεις, καθημερινές 9 π.μ.-5 μ.μ. και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], αλλά και στο 1114, τη Γραμμή Βοήθειας για την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια, καθημερινές 9 π.μ.-5 μ.μ., και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

Η επικοινωνία είναι επίσης εφικτή και μέσω της σελίδας του ΚΕΘΕΑ στο Facebook: @ΚΕΤΗΕΑ.

Ο κοροναϊός μπορεί να πλήξει πιο σκληρά ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από ουσίες
«Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να πλήξει πιο σκληρά ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από ουσίες, για λόγους που συνδέονται τόσο με τη γενική κατάσταση της υγείας τους όσο και με τον κοινωνικό τους αποκλεισμό. Άλλωστε, οι ίδιες οι πρακτικές και οι συνθήκες χρήσης ουσιών -ενέσιμα, ενδορρινικά ή από το στόμα- μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού» τονίζει το ΚΕΘΕΑ.

«Η μακροχρόνια, προβληματική χρήση ουσιών συνδέεται συχνά με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, λοιμώδη και άλλα νοσήματα που καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευπρόσβλητους από τον ιό και την πρόγνωση δυσμενέστερη. Επειδή ο κορονοϊός προσβάλλει την αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες, παρουσιάζει αυξημένη επικινδυνότητα για τους χρήστες διαφόρων ουσιών. Τα οπιούχα επιβραδύνουν την αναπνοή, και είναι γνωστό ότι τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου σε περίπτωση υπερβολικής δόσης. Για τον ίδιο λόγο, οι εξαρτημένοι χρήστες οπιούχων που μολύνονται από τον COVID-19, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να περιέλθουν σε απειλητική ή μοιραία για τη ζωή τους κατάσταση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το ΚΕΘΕΑ, «τα εξαρτημένα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται στον δρόμο, χωρίς στέγη, ή στη φυλακή», ενώ «σημαντικό είναι το διάστημα αυτό οποιαδήποτε μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ή αυτο-περιορισμού να μην έχουν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της πρόσβασης των εξαρτημένων σε υπηρεσίες θεραπείας ή μείωσης της βλάβης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ