Οι υγειονομικές αρχές στην Κόστα Ρίκα κατέγραψαν χθες Τετάρτη τον πρώτο θάνατο στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο γειτονικός Παναμάς και η Βολιβία ανακοίνωσαν απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ παρά τα αυστηρά μέτρα που επέβαλε, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στη χώρα του.

Στην Κόστα Ρίκα, ο άνδρας που υπέκυψε στην ασθένεια COVID-19 βρισκόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην πόλη Αλαχουέλα, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σαν Χοσέ, ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του. Στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί 69 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Στον Παναμά, όπου νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100, ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας. Το μέτρο θα ισχύει από τις 21:00 ως τις 05:00, ανέφερε ο πρόεδρος.

Από την πλευρά της, η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας κήρυξε από την Τρίτη «κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» κι επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας τη μισή ημέρα. Σύμφωνα με διάταγμα της προέδρου Τζανίνε Άνιες «όλοι οι κάτοικοι της Βολιβίας πρέπει να μένουν στα σπίτια τους από τις 17:00 ως τις 05:00» μέχρι την 31η Μαρτίου.

Στο Ελ Σαλβαδόρ, παρά τη σειρά αυστηρών μέτρων που είχε ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο Μπουκέλε διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters