Το θυμαρίσιο μέλι, η τροφή των Ολύμπιων θεών θεωρείται σύμβολο ευζωίας και μακροζωίας.

Διόλου τυχαία το μέλι θεωρείται ό,τι πολυτιμότερο έχει να μας προσφέρει το… φαρμακείο της φύσης, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Ανάμεσα στις ιδιότητές του ξεχωρίζουν η αντιβακτηριακή, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης δράση του. Μάλιστα έρευνα έχει συνδέσει την καθημερινή κατανάλωσή του με τη μείωση της διάρκειας του κοινού κρυολογήματος κατά περίπου δύο μέρες, γεγονός που αποδίδεται στην πλούσια σύνθεσή του σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή. Παραδοσιακά μάλιστα πολλά γιατροσόφια κατά του κρυολογήματος περιέχουν μέλι στη σύνθεσή τους.

Το μέλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και φρουκτόζη), ενώ περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να δράσει προστατευτικά ενάντια σε παθογόνα των τροφίμων, όπως είναι το Ε. Coli και η σαλμονέλα, καθώς και ορισμένα βακτήρια, όπως ο Staphylococcus aureus.

Επιπλέον, εκδηλώνει αντικαρκινική δράση, τόσο μέσω της αναστολής της ανάπτυξης όσο και της ενεργοποίησης της απόπτωσης (θανάτου) των καρκινικών κυττάρων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όσο πιο σκουρόχρωμο είναι το μέλι, τόσο υψηλότερο φαίνεται να είναι το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο. Επίσης εάν έχει στερεοποιηθεί το μέλι δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι δεν είναι ποιοτικό. Αντιθέτως η κρυστάλλωση θεωρείται δείγμα ποιοτικού και αγνού μελιού και σχετίζεται με την αναλογία της φρουκτόζης και της γλυκόζης στη σύνθεσή του. Μπορείτε να το ρευστοποιήσετε σε μπεν μαρί για να το καταναλώσετε.