Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των καταστημάτων την Τετάρτη σε ανακοίνωσή του αναφέρει: 

"Η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στα πλαίσια των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του Κορωνοϊου στην ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από την Τετάρτη 18/3/2020.

Το Σύλλογος μας είχε ήδη ζητήσει τη εφαρμογή του μέτρου συνυπογράφοντας το αίτημα της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης. Η εμπορική κίνηση εξάλλου των τελευταίων ημερών είχε ραγδαία πτώση την στιγμή μάλιστα που όλες οι οικονομικές μας υποχρεώσεις έτρεχαν. Το κυριότερο όμως είναι ότι  το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, της υγείας των πελατών μας, των συναδέλφων, των οικογενειών μας και του προσωπικού των επιχειρήσεων μας.

Παράλληλα η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα ουσιαστικά και γενναία μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να επιβιώσουν και να μην καταρρεύσει η οικονομία και η απασχόληση.

Επαναλαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα υποστήριξης που έχουν ζητηθεί από την Ομοσπονδία μας:

  1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.
  2. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
  3. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 30 Σεπτεμβρίου 2020.
  4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/09/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑ
  5. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
  6. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
  7. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.
  8. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:
  • Εμπορικές Επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις Εστίασης
  • Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
  1. Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:
  • Εμπορικές Επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις Εστίασης
  • Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
  1. Αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων και τελών προς τους Δήμους και την Υπηρεσία Ύδρευσης για έξι (6) μήνες.  
  2. Αναστολή των πλειστηριασμών καταστημάτων και πρώτων κατοικιών επιχειρηματιών για έξι (6) μήνες. 
  3. Μεταφορά ημερομηνίας λήξης των επιταγών των επιχειρηματιών  και επαγγελματιών και χρηματοδότηση για Κεφάλαιο Κίνησης με ευνοϊκούς όρους μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  ή οποιοδήποτε άλλου φορέα ευρωπαϊκού ή εγχώριου σε όλες τις επιχειρήσεις.  
  4. Καταβολή Έκτακτου επιδόματος σε όλους τους εμπόρους και επιχειρηματίες κατά το διάστημα αναστολής λειτουργίας της επιχείρησής τους.
  5. Επιδότηση του ενοικίου των επιχειρήσεων κατά το διάστημα αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. 
  6. Κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από το κράτος, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πιθανά κονδύλια με την υποστήριξη και της Ε.Ε..
  7. Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Με αίσθημα αλληλεγγύης και ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τις οικογένειές μας και τους εργαζομένους μας θα δώσουμε και αυτή την μάχη από την οποία θα βγούμε νικητές".