Η επιστημονική και υγειονομική κοινότητα αλλά και η κοινωνία στη χώρα μας βρίσκονται παράλληλα, τις τελευταίες ώρες, αντιμέτωπες και με την ψυχολογική πίεση που συνεπάγεται μοιραία και αυτομάτως η πρώτη απώλεια από τον φονικό ιό.

Ο θάνατος του 66χρονου, Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, 10 ημέρες μετά την εισαγωγή του στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου όπου εισήχθη με αναπνευστική λοίμωξη, προφανώς αποτελεί βαρύ και θλιβερό γεγονός, ιδίως ως προς την αιφνιδιαστική απαρχή αυτής της τραγικής, σύντομης πορείας του μετά την επιστροφή του από το ταξίδι στους Αγίους Τόπους και τη νοσηλεία του αρχικά στην Παθολογική κλινική και μετά στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης όπου και κατέληξε σήμερα τα χαράματα.

Αποτελεί όμως και ένα κομβικό γεγονός στην πορεία της χώρας μας μέσα στην πανδημία της νόσου Covid-19, μια πορεία που για την Ελλάδα ξεκίνησε επισήμως την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου και που για 15 ημέρες άφησε 99 επιβεβαιωμένα περιστατικά, στην πλειονότητά τους ήπιας συμπτωματολογίας.

Ο 66χρονος χαρακτηρίστηκε εξαρχής βαρύ περιστατικό από τους γιατρούς -άλλωστε τέσσερις ημέρες μετά την εισαγωγή του είχε διασωληνωθεί, αποτελώντας και τον πρώτο ασθενή με νόσο από τον κορωνοϊό που διασωληνώθηκε στην Ελλάδα. Μέχρι και χθες αναφέρονταν επίσης άλλοι δυο ασθενείς διασωληνωμένοι, ένας στο νοσοκομείο του Ρίου και ένας στο ΑΧΕΠΑ.

Ήταν επίσης ένας ασθενής με υποκείμενα νοσήματα, με ένα ιστορικό δηλαδή προβλημάτων υγείας, κυρίως καρδιολογικών. Ο άτυχος άνδρας συγκαταλεγόταν στις ευπαθείς ομάδες για τις οποίες οι ειδικοί κρούουν τόσο δυνατά πια τον κώδωνα κινδύνου:

Οι ηλικιωμένοι άνω των 70 χρόνων, οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά νοσήματα, από σακχαρώδη διαβήτη, οι ανοσοκατασταλμένοι είναι οι ομάδες -στόχοι του νέου κορωνοϊού προκαλώντας τους σοβαρή νόσηση. Τα στοιχεία από τη γειτονική Ιταλία αποδεικνύουν όσα λένε και ξαναλένε οι ειδικοί καθώς στη γείτονα χώρα τα θύματα είναι κυρίως ηλικιωμένοι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο θάνατος του 66χρονου δυστυχώς επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των Ελλήνων ειδικών για την ευαλωτότητα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Παράλληλα, όμως επιβεβαίωσε και την έγκαιρη εστίαση τους μέσω των μέτρων που ελήφθησαν στις ομάδες στόχους, στις προαναφερθείσες κατηγορίες του πληθυσμού που πρέπει να προστατευθούν.

Τα μέτρα αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού που έχουν επικοινωνηθεί από την Επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων, τον υπουργό Υγείας αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αποδεικνύουν και την αγωνία αλλά και την στρατηγική που ακολουθείται.

Ζητούμενο και για το σύστημα υγείας και για τη χώρα είναι να καταφέρει να δώσει αυτόν τον πόλεμο που με τον "αόρατο" εχθρό του κορωνοϊού χωρίς τις μέγιστες απώλειες. Διότι δυστυχώς απώλειες ανθρώπων θα υπάρξουν, με αφετηρία τη σημερινή ημερομηνία που καταγράφηκε το πρώτο θύμα του φονικού ιού.

Αυτό όμως στο οποίο στοχεύουν επιστήμονες και υγειονομικοί είναι αφενός να περιοριστούν αριθμητικά σε όσο το δυνατόν λιγότερες, αφετέρου να "διασπαρούν" μέσα σε χρονικό εύρος μηνών ώστε να δοθεί χρόνος και στα νοσοκομεια να αντεπεξέλθουν.

Πηγή: protothema.gr