Το Παναχαϊκό όρος είναι το βορειότερο βουνό της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει το βόρειο-κεντρικό τμήμα του Νομού Αχαΐας. Εκτείνεται ανατολικά της πόλης της Πάτρας.

Το μεγαλύτερο μέρος του όρους (περίπου 120.000 στρ.), είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και στα όριά του βρίσκονται επίσης οι προστατευόμενες περιοχές «Αισθητικό Δάσος Χαράδρου – Σελέμνου» και «Καταφύγιο Άγριας Ζωής Άνω Καστριτσίου – Σουλίου».

Το Παναχαϊκό όρος δεν ενδείκνυται μόνο για μια απλή επίσκεψη. Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς είναι πολλές: πεζοπορία, ορειβασία, ποδήλατο βουνού και πολλά ακόμα.

Στο βίντεο του Κώστα Γκέρτζου παρουσιάζεται η κυκλική διαδρομή στο Παναχαϊκό όρος: Ρακίτα - Παπαρίτσα (1402, 1490m) - Πλακουτσόβουνο (1513m) - Λιμνούλα - Άνω Φράγκα - Ρακίτα.

 Η διαδρομή αρχίζει απο χωματόδρομο που καταλήγει στον κεντρικό δρόμο προς Ρακίτα λίγο πριν μπούμε στο χωριό. Ο χωματόδρομος υπάρχει μέχρι την δεξαμενή και απο κει ακολουθούμε μονοπάτι που δεν είναι πάντα εμφανές μέχρι την κορυφογραμμή του 1ου υψώματος της Παπαρίτσας. Στην αρχή του 1ου υψώματος υπάρχει τριγωνομετρικό κολωνάκι 1402μ με θέα το οροπέδιο Ρακίτας και το Αίγιο.


ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ: ΡΑΚΙΤΑ -ΠΑΠΑΡΙΤΣΑ - ΛΙΜΝΟΥΛΑ - ΑΝΩ ΦΡΑΓΚΑ. MOUNT PANACHAIKO TRAIL, GREECE