Μπροστάρης στην αυτοθυσιαστική αυτή οργανωμένη ενέργεια είναι ο Δεσπότης των Παλαιών Πατρών. Ο απλός και ταπεινός στη ζωή Γερμανός, πιστός στο εθνικό του χρέος, μεγαλοπρεπής και επιβλητικός στο ύφος, σηκώνει την Αγία δεξιά του και ευλογεί τον πιο τρανό Αγώνα που έζησε ποτέ η Ελλάδα. Το τιμημένο και αγιασμένο ράσο του γίνεται δύναμη που ποτίζει το αίμα των Ελλήνων και καρποφορεί στα σπλάχνα τους ζήλο και αγωνιστικό παλμό. Στο μικρό αλώνι του Αγίου Γεωργίου, τα παλληκάρια της Πάτρας σκύβουν το κεφάλι κάτω από το πετραχήλι του ανυπότακτου Ιεράρχου τους και δίνουν την ιερή υπόσχεση «Λευτεριά ή Θάνατος!». Ο τόσο γλυκός, τόσο χαρμόσυνος και τόσο υποσχόμενος αυτός όρκος αντηχεί ρυθμικά στις καρδιές των Αγωνιστών και συγκλονίζει σύγκορμα όλον τον ελληνισμό

Παναγιώτης Καρατζάς, Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, Ανδρέας Ζαΐμης, Ανδρέας Λόντος, Μπενιζέλος Ρούφος.

«Ζήτωσαν οι αρχηγοί!» φωνάζει ο Πατραϊκός λαός βλέποντας αυτές τις ηγετικές μορφές να κηρύττουν την πολυπόθητη Επανάσταση!

Τα καριοφίλια άναψαν στην Πάτρα!

«Λευτεριά ή Θάνατος!» αντιλαλεί πλέον στα ψηλά κι απάτητα βουνά, στα λημέρια των σταυραετών, στα τραχιά κονάκια των αδέσμευτων κλεφτών και η Ελλάδα βαδίζει και πάλι προς το φως.

199 χρόνια αργότερα, η Πάτρα, το πρώτο αστικό κέντρο που ξεσηκώθηκε για τη Λευτεριά του Έθνους, τιμά ως πρέπει αυτό το γεγονός. Με μεγάλη τιμή και περίσσια περηφάνεια οι Μωραΐτες εν Χορώ αναβιώνουμε για τρίτη χρονιά την Ορκωμοσία των Αγωνιστών της Πάτρας, την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 και ώρα 12η μεσημβρινή.

Κεντρικός ομιλητής: Αντώνιος Πετμεζάς
Συμμετέχει ο Σκοπευτικός όμιλος παραδοσιακών όπλων Πάτρας
------------------------------------------------------------------------------------------
Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών
Με την υποστήριξη των Αρσάκειων Σχολείων Πάτρας

Επιμέλεια και Διοργάνωση: Λαογραφικός Σύλλογος Μωραΐτες εν Χορώ