Στην απόφαση να κινητοποιήσει στρατιώτης της Εθνοφρουράς στην περιοχή του Νιού Ράσελ προχώρησε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ως μέτρο για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο το Νιου Ρασέλ θεωρείται το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού ενώ στην κομητεία του Ουεστσέστερ όπου ανήκει το Νιου Ρασέλ υπάρχουν 108 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τα συνολικά 173 της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο Άντριου Κουόμο σημείωσε, παράλληλα, ότι στρατιώτες της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ, ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί, θα σταλούν σε μια «ζώνη καραντίνας» μήκους 1,6 χλμ με ευθύνη να «ανεφοδιάζουν τους κατοίκους και να καθαρίζουν τα σχολεία».

«Πρόκειται για κάτι το πρωτοφανές στις ΗΠΑ, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο πουθενά κατά το παρελθόν. Έχουν καταγραφεί διπλάσια κρούσματα στο Νιου Ρασέλ σε σύγκριση με την πόλη της Νέας Υόρκης, πρόκειται για ένα φαινόμενο» επισήμανε ο κυβερνήτης. «Πρόκειται για ένα δραστικό μέτρο, όμως πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων στη χώρα, είναι στην κυριολεξία ζήτημα ζωής και θανάτου» τόνισε ο κ. Κουόμο.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι τα σχολεία, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας και οι χώροι συγκεντρώσεων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη ζώνη θα παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες.

Στο επίκεντρο της ζώνης που σχεδίασε ο κυβερνήτης βρίσκεται η εβραϊκή συναγωγή, που φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του κοροναϊού.

Συνολικά στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότερα από χίλια κρούσματα.