Καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται για τον πρώτο γύρο των κρίσιμων δημοτικών εκλογών την Κυριακή, τα βασικά ερωτήματα είναι πόσο σημαντική επίπτωση θα έχει η επιδημία του νέου κορωνοϊού στην προσέλευση και σε τι ποσοστό θα κυμανθεί η ψήφος διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Τι αντίκτυπο θα έχει στην εκλογική διαδικασία η επιδημία του κορωνοϊού;

Η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία δεν συνεπάγεται κινδύνους μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Έστειλε μάλιστα οδηγίες στους δημάρχους για να περιορίσουν την παρατεταμένη έκθεση των ψηφοφόρων στην ουρά ανήμερα των εκλογών, να τοποθετήσουν ειδική σήμανση στους χώρους που να καλεί τους ασκούντες το εκλογικό τους δικαίωμα να κρατούν αποστάσεις ενός μέτρου μεταξύ τους, να τους ενθαρρύνουν να χρησιμοποιούν ει δυνατόν δικά τους στυλό, να αερίζουν και να καθαρίζουν επαρκώς τα εκλογικά τμήματα.

Παράλληλα οι πρόεδροι των εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να ζητούν την απομάκρυνση όσων ψηφοφόρων διαταρράσουν την τάξη (π.χ. πυροδοτώντας φόβους για τον κορωνοϊό), ενώ από την πλευρά των δημάρχων το μήνυμα είναι ότι η συμμετοχή στη ψηφοφορία «θα είναι λιγότερο επικίνδυνη από το να πάρει κανείς το μετρό ή να πάει σε ένα σούπερ-μάρκετ».
Φόβοι για έκρηξη αποχής λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού
Ωστόσο, εκφράζονται έντονες ανησυχίες – μετά και την ακύρωση προεκλογικών συγκεντρώσεων στο Παρίσι, τη Μασαλία, το Μπορντό, την Τουλούζη και αλλού ότι τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό παραβιάζουν το δημοκρατικό διάλογο και η αποχή μπορεί να σπάσει νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop, το 28% των ψηφοφόρων είναι πιθανό να μην ψηφίσει λόγω του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού – στον πρώτο γύρο των προηγούμενων αντίστοιχων εκλογών το 2014 το ποσοστό αυτό είχε φθάσει σχεδόν στο 40%.

Ποιοι βγαίνουν ωφελημένοι από την επιδημία του κορωνοϊού

Η επιδημία του κορωνοϊού ρίχνει βαριά σκιά στην προεκλογική καμπάνια και ευνοεί, όπως αναφέρει το Nouvel Observateur, πρωτίστως όσους επιδιώκουν την επανεκλογή τους και είναι ήδη γνωστοί στους ψηφοφόρους. Στους χαμένους, εν προκειμένω, συγκαταλέγονται οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος “ La République en Marche” του Εμανουέλ Μακρόν, που δεν έχει προλάβει να εδραιωθεί σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι υποψήφιοι του LREM βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση κι όπως σημειώνει ο αναλυτής του Harris Interactive, Ζαν Ντανιέλ Λεβί, η δυσαρέσκεια αυτή «μπορεί να μεταφραστεί σε αποχή ενός μέρους των ψηφοφόρων των Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές ή σε ενίσχυση σε τοπικό επίπεδο πολιτικών που αντιτίθενται στην πολιτική του Γάλλου προέδρου».

Η Δεξιά, που είχε επικρατήσει στις δημοτικές εκλογές του 2014, ελπίζει να επαναφέρει στο μαντρί μια μερίδα των ψηφοφόρων της, κυρίως από εκείνους που ψήφισαν Μακρόν στις ευρωεκλογές του 2019, αλλά μια μειωμένη συμμετοχή λόγω του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό των γηραιότερων ψηφοφόρων θα λειτουργήσει αρνητικά για το κόμμα.

Το αποδυναμωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα από την άλλη, θα επιχειρήσει να διατηρήσει τη δύναμή του σε τοπικό επίπεδο με την ελπίδα να μην χάσει τα παραδοσιακά του προπύργια στη Λιλ, τη Ναντ ή τη Ρεν.

Το «πράσινο κύμα»

Οι οικολόγοι Πράσινοι του EELV επωφελούνται από την ευαισθητοποίηση τα τελευταία χρόνια της κοινής γνώμης έναντι της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος και μπορούν να ελπίζουν ότι θα τα πάνε καλά στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Αν θα καταφέρουν όμως να σαρώσει το «πράσινο κύμα» θα εξαρτηθεί, σημειώνουν γαλλικά ΜΜΕ, από την ικανότητά τους να κινητοποιήσουν τους νέους ψηφοφόρους ενάντια στην αναμενόμενη αποχή λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν, θα επιχειρήσει να κρατήσει τα προπύργιά της στη βόρεια Γαλλία καθώς και τις περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Ποιος θα πάρει κεφάλι στην κούρσα για τη δημαρχία στο Παρίσι;

Μεγάλη μάχη θα δοθεί στο Παρίσι, όπου η υποψήφια της Δεξιάς, Ρασίντα Νταντί διεκδικεί την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου από την απερχόμενη σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό. Η απερχόμενη δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας εξασφάλισε ένα ποσοστό 26% στην τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos, που δόθηκε στη δημοσιότητα πέντε μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, έναντι 23% της Νταντί.

Αρκετά πίσω, στην τρίτη θέση με 19% ακολουθεί η υποψήφια του κόμματος του Μακρόν, Ανιές Μπουζέν. Και οι τρεις υποψήφιες έχουν ήδη αρχίσει τις επαφές για συνεργασία στο β΄γύρο με τους υποψηφίους που θα αποκλειστούν, αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ.