Η κρίση του κορωνοϊού χτυπάει την εστίαση και αυτό είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα πρώτα κρούσματα στην περιοχή μας, αρκεί να κάνει κάποιος μια βόλτα στην Πάτρα. 

Το γεγονός αυτό το έχουν επισημάνει οι εκπρόσωποι του συλλόγου της εστίασης, τονίζοντας ότι θα κλείσουν καταστήματα μέσα στο επόμενο διάστημα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους, μετά την ακύρωση των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού και στη συνέχεια με αυτό που ακολούθησε με τα κρούσματα, όπου η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο. 

Ήδη στο κέντρο της Πάτρας έχουμε δει καταστήματα να κλείνουν. Από την πρώτη μέρα μετά το διήμερο του Καρναβαλιού γνωστή καφετέρια στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου προχώρησε στην παύση της λειτουργίας της. Μετά ακολούθησε ένα εστιατόριο στην οδό Πατρέως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου θα ακολουθήσουν και άλλα. 

Ορισμένοι επαγγελματίες σκέφτονται να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους, βλέποντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουν τα μαγαζιά τους ανοικτά, ενώ σε ότι αφορά τους εργαζόμενους κάποια καταστήματα έχουν προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου στο προσωπικό τους, αποφεύγοντας έστω και με αυτόν τον τρόπο τις απολύσεις. 

Πάντως, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί τότε με μαθηματική ακρίβεια θα έρθουν και αυτές. Αξίζει όμως εδώ να υπογραμμίσουμε κάτι: Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών της εστίασης (τουλάχιστον μέχρι ώρας) επιλέγει να κρατήσει το προσωπικό, να λειτουργούν τα καταστήματα τους έτσι όπως ήταν πριν, για την καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους πελάτες τους, γνωρίζοντας ότι δεν θα έχουν δουλειά. 

Αυτό αποδεικνύει το "δέσιμο" που έχει η εστίαση ως κλάδος και το πόσο αγαπούν κάποιοι αυτό που κάνουν. Σε κάθε περίπτωση, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί που είναι και αρκετά πιθανό, τότε σίγουρα 20.000 περίπου οικογένειες που απασχολούνται αυτή τη στιγμή στην εστίαση της Πάτρας, θα έχουν πρόβλημα.