Μετά από μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη αμερικανικό εφετείο απάλλαξε τη θρυλική βρετανική ροκ μπάντα Led Zeppelin από την κατηγορία της κλοπής του ριφ μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, του «Stairway to Heaven».

Η πλειοψηφία των 11 δικαστών στο Σαν Φρανσίσκο επικύρωσε την ετυμηγορία ακροαματικής διαδικασίας του 2016 που είχε και τότε απαλλάξει τους Led Zeppelin από την κατηγορία της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η κατηγορία που αντιμετώπιζαν ο κιθαρίστας των Led Zeppelin Τζίμι Πέιτζ και ο τραγουδιστής Ρόμπερτ Πλαντ ήταν ότι είχαν κλέψει το ριφ του πιο αναγνωρίσιμου τραγουδιού τους, του Stairway to Heaven, που κυκλοφόρησε το 1971, από το τραγούδι “Taurus” (1968) του αμερικανικού συγκροτήματος Spirit και σε περίπτωση που έχαναν την υπόθεση θα μπορούσαν να κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια σε αποζημιώσεις. Την μήνυση κατά των Led Zeppelin είχε υποβάλει ο Μάικλ Σκίντμορ, διαχειριστής της περιουσίας του τεθνεώτος το 1997 κιθαρίστα των Spirit, Randy Wolfe (γνωστού και ως Randy California. O δικηγόρος φέρεται να ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει αν μπορεί να εφεσιβάλει και αυτή την απόφαση.

«Γελοίες» οι κατηγορίες

Η υπόθεση ξανάνοιξε το 2018 με πρωτοβουλία του Σκίντμορ, ο οποίος υποστήριξε ότι στη δίκη του 2016 οι ένορκοι που αθώωσαν τους Led Zeppelin, δεν άκουσαν -όπως θα ώφειλαν κατά τη γνώμη του – το “Taurus”, αλλά μόνον είδαν τις παρτιτούρες του και έκρινε ότι τα δύο τραγούδια δεν έχουν αρκετές ομοιότητες για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της λογοκλοπής.

Στη δίκη εκείνη ο Τζίμι Πέιτζ και ο Ρόμπερτ Πλαντ είχαν απορρίψει ως «γελοίες» τις κατηγορίες περί λογοκλοπής υπογραμμίζοντας ότι έγραψαν μόνοι τους το τραγούδι και ότι οι όποιες ομοιότητες ανάμεσα στο Stairway to Heaven και το “Taurus” ήταν αποτέλεσμα μια συνηθισμένης στη Δύση εδώ και αιώνες μουσικής δομής.