Για ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας του 2016 για το προσφυγικό, ώστε να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στη Συρία, έκανε λόγο ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά επί του θέματος.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείου Anadolu ότι για να λυθεί το μεταναστευτικό θα πρέπει να προχωρήσει η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ καθώς και να επικαιροποιηθεί η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ένωση.

Αν και ο Ερντογάν αποχώρησε από το τετ-α-τετ στις Βρυξέλλες χωρίς να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν ή να μετάσχει στην κοινή συνέντευξη Τύπου, όπως είχε προγραμματιστεί, πηγές από την τουρκική προεδρία χαρακτήρισαν «καρποφόρα» τη συνάντηση, σύμφωνα με το Anadolu. Νωρίτερα ο Ερντογάν, στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε περισσότερη στήριξη από τη συμμαχία για την κατάσταση στη συρο-τουρκική μεθόριο.