Στα 56 ήταν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που προέρχονταν από την Δυτική Ελλάδα, την Αχαΐα και την Ηλεία. 

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά τα πέντε από τα έντεκα κρούσματα που είχαν ανακοινωθεί αργά το μεσημέρι της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας, προέρχονταν από την προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους που διοργανώθηκε από τους κατοίκους της Αμαλιάδας και της Γαστούνης.

Στο σύνολο τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, 56 από τους ασθενείς προέρχονται από την προσκυνηματική εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα, 47 ήταν στο γκρουπ και εννέα οι επαφές τους. Ωστόσο, αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι πριν τα πέντε αυτά κρούσματα που προέρχονται από την περιοχή ο αριθμός των κρουσμάτων που σχετίζονταν με την εκδρομή ξεπερνούσε τα 55 άτομα και με βάση τις εκτιμήσεις, ήταν στα 57.

57 συν τα πέντε που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα μας κάνουν 62, ενώ είναι άγνωστο αν τα πέντε νέα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο το πρωί της Τρίτης, προέρχονται από την περιοχή μας. 

Είναι αρκετά πιθανό αφού σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας τα τέσσερα αφορούν επαφές με τους ήδη ασθενείς. Μέχρι ώρας δεν υπάρχει καμία ενημέρωση επί του ζητήματος, ούτε από το υπουργείο, ούτε από την 6η ΥΠΕ.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι τις τελευταίες δύο μέρες το υπουργείο έχει παύσει να ενημερώνει από το που προέρχονται τα κρούσματα. Ο τόπος προέλευσης μετράει για την ενημέρωση του κοινού και έχει τη σημασία του. Ειδικότερα για την περιοχή μας που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της έξαρσης.

Εύκολα θα μπορούσε να ερμηνευτεί η τάση αυτή του υπουργείου ότι έχει χάσει τις επαφές και την ινχνηλάτηση των ασθενών, κάτι που αυξάνει τους κίνδυνους διασποράς του ιού. 

15 επιβεβαιωμένα και 3 ύποπτα στο ΠΓΝΠ

Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας με βάση τα όσα είπε ο καθηγητής λοιμωξολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, νοσηλεύονται 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, με τον 66χρονο καθηγητή να είναι ακόμα πιο σοβαρά και τον άλλον ασθενή να έχει παρουσιάσει πνευμονία.

Στους υπόλοιπους η πορεία της υγείας τους είναι καλή. Υπάρχουν επίσης τρία ακόμα ύποπτα κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Τα υπόλοιπα κρούσματα (μεταξύ αυτών και τα οχτώ της Πάτρας) βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους, όπως και αρκετά ακόμα ύποπτα, καθώς για να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα και να είναι σίγουροι οι επιστήμονες θα πρέπει να περάσουν 14 μέρες τουλάχιστον για να υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός βεβαιότητας.