«Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκαλεί «Δούρειο ίππο» ένα κόμμα, του οποίου η κυβέρνηση δημιούργησε ανάχωμα για την επέκταση του οθωμανικού οράματος της Τουρκίας στα Βαλκάνια, έχουμε προχωρήσει σε άσχημα μονοπάτια που ο δημοκρατικός κόσμος αυτής της χώρας τα άφησε στο παρελθόν και τα καταδίκασε»

Συζητήθηκε σήμερα, Δευτέρα 9-3-2020 στη Βουλή, η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρώτρια Τομεάρχης για Ευρωπαϊκά Θέματα, Σία Αναγνωστοπούλου, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτη, με θέμα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία προσήλθε στη Βουλή να απαντήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάσης.

Η κ. Αναγνωστοπούλου επεσήμανε τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και πόσο σημαντική είναι καθώς αποτρέπει ακόμη ένα μέτωπο ανοικτό, εκτός αυτού με την Τουρκία, στα βόρεια σύνορα μας. «Επειδή πατριωτισμός είναι, να βλέπει κανείς τα κρίσιμα ζητήματα εθνικού συμφέροντος και να προσπαθεί να τα επιλύει και όχι να χρησιμοποιεί πατριδοκάπηλες μεθόδους για τους πολιτικούς του αντιπάλους, η Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε ένα σημαντικό μέτωπο δημιουργώντας ανάχωμα στην περιοχή μας. Επειδή φέτος ζούμε τέτοιες πατριδοκάπηλες εξάρσεις, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα και από αυτό το βήμα να ακουστεί και για τις τωρινές και για τις επόμενες γενιές ότι η πατριδοκαπηλία ποτέ δεν ωφέλησε τα εθνικά συμφέροντα. Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκαλεί «Δούρειο ίππο» ένα κόμμα, του οποίου η κυβέρνηση δημιούργησε ανάχωμα για την επέκταση του οθωμανικού οράματος της Τουρκίας στα Βαλκάνια, έχουμε προχωρήσει σε άσχημα μονοπάτια που ο δημοκρατικός κόσμος αυτής της χώρας τα άφησε στο παρελθόν και τα καταδίκασε. Ζητάω από όλους της κυβέρνησης να ανακαλέσουν στην τάξη όλους αυτούς που οδηγούν τη χώρα σε εποχές δεκαετίας 50΄, κατάλυσης του κράτους δικαίου. Επειδή λοιπόν η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πάρα πολύ κρίσιμη και είμαστε υπερήφανοι που επιλύσαμε ένα σημαντικό ζήτημα, ζητάμε να μας ενημερώσετε για την πορεία της Επιτροπής για τα Σχολικά Εγχειρίδια αλλά και για την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τα Εμπορικά Σήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάσης στη συνέχεια, απαντώντας στην κ. Αναγνωστοπούλου, καταδίκασε τις ακραίες φωνές άρα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της ΝΔ. Έδειξε πλήρη στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η «πατριωτική» ΝΔ όμως δεν έχει συγκαλέσει ούτε μία φορά την επιτροπή για τα σχολικά εγχειρίδια. 

Τέλος, η βουλευτής έκλεισε τη δευτερολογία της τονίζοντας: «Οτιδήποτε παραβιάζει το κράτος δικαίου και το θέτει υπό αμφισβήτηση πρέπει να καταδικάζεται, κυρίως όταν κόμματα και εφημερίδες στοχοποιούνται ως εσωτερικός εχθρός. Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο πράγμα για τη δημοκρατία. Ευχαριστώ».


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 09 03 2020