NEWS | 2: Ειδήσεις - 17: Κόσμος

Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού του Σουδάν

Mon, 09 Mar 2020 18:15:00 +0200 18:15 Patras Events logo

Αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως «ο κ. Χάμντοκ διέφυγε μίας επίθεσης» στη διάρκεια του πρωινού

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ διέφυγε σήμερα «τρομοκρατικής» βομβιστικής επίθεσης στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, σύμφωνα με αξιωματούχους και κρατικά ΜΜΕ.

«Έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διέλευση του αυτοκινήτου του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ όμως δόξα τω Θεώ κανείς δεν τραυματίστηκε», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Αλί Μπαχίτ, επικεφαλής του γραφείου του Χάμντοκ.

Αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «ο κ. Χάμντοκ διέφυγε μίας επίθεσης» στη διάρκεια του πρωινού.

«Ο πρωθυπουργός τέθηκε στο στόχαστρο μιας απόπειρας δολοφονίας, αλλά είναι καλά και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος», μετέδωσε στη συνέχεια η κρατική τηλεόραση κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική επίθεση».

Το Radio Om Dormane. ένας κρατικός ραδιοσταθμός, ανέφερε πως η αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού τέθηκε στο στόχαστρο αυτόματων όπλων τη στιγμή της έκρηξης και πρόσθεσε πως ο «Χάμντκοκ διακομίστηκε σε νοσοκομείο».

Το σημείο της έκρηξης, στη συνοικία Κόμπερ του βορειοανατολικού Χαρτούμ, στην είσοδο μιας γέφυρας πάνω από τον Νείλο, αποκλείστηκε από τις δυνάμεις της τάξης, που ξεκίνησαν αμέσως έρευνα.

Πλάνα δύο οχημάτων που υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Σε ανακοίνωση που αναγνώστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και Πληροφοριών Φάισαλ Μοχάμεντ Σάλεχ, το υπουργικό συμβούλιο χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική» χωρίς να προσδιορίσει τους υπευθύνους.

Η επίθεση, για την οποία δεν υπάρχει προς το παρόν ανάληψη ευθύνης, άρχισε με μια έκρηξη την οποία ακολούθησαν πυρά προς την κατεύθυνση της αυτοκινητοπομπής του Χάμντοκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Προκάλεσε τον ελαφρό τραυματισμό ενός μέλους της υπηρεσίας πρωτοκόλλου που συνόδευε τον Χάμντοκ, διευκρίνισε το υπουργικό συμβούλιο υποσχόμενο να "αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις".

Είναι «η σουδανική επανάσταση που τέθηκε στο στόχαστρο της επίθεσης αυτής (...), αλλά θα φροντίσουμε ώστε αυτή η επανάσταση να συνεχίσει την πορεία της», υπογράμμισε το υπουργικό συμβούλιο.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον σουδανικό λαό ότι είμαι καλά και ότι αυτό που συνέβη δεν θα σταματήσει την πορεία (του Σουδάν) στον δρόμο της αλλαγής», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter.

Το μεσημέρι ο Χάμντοκ προήδρευσε μιας συνεδρίασης των Δυνάμεων για την Απελευθέρωση και την Αλλαγή (FLC), αιχμή του δόρατος της αμφισβήτησης που είχε αποτέλεσμα την αποχώρηση του πρώην προέδρου Όμαρ αλ Μπασίρ, τον Απρίλιο του 2019.

Στη συνέχεια ο Χάμντοκ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με έναν από τους βοηθούς του.

Σε πλάνα της κρατικής τηλεόρασης, ο Χάμντοκ εμφανίζεται χαμογελαστός στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων και αγκαλιάζει δύο προσωπικότητες που ήρθαν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους μετά την αποτυχία της απόπειρας δολοφονίας.

Πορείες διαδηλωτών σε υποστήριξη του Χάμντοκ άρχισαν να σχηματίζονται στο Χαρτούμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Είναι οι FLC που πρότειναν τον Χάμντοκ, πρώην οικονομολόγο στον ΟΗΕ, για τον θώκο του πρωθυπουργού κατά την περίοδο πολιτικής μετάβασης που αποτέλεσε αντικείμενο μιας συμφωνίας τον Αύγουστο του 2019 ανάμεσα στους στρατιωτικούς και την κοινωνία των πολιτών στο Σουδάν.

Αφότου ανέλαβε καθήκοντα στις 21 Αυγούστου, ο Χάμντοκ προσπαθεί να επανεκκινήσει την οικονομία, να διαπραγματευθεί την ειρήνη με αντάρτικα κινήματα στο δυτικό και στο νότιο τμήμα της χώρας και να μεταρρυθμίσει ένα πολιτικό σύστημα που κληρονόμησε από την ισλαμική εξουσία του Όμαρ αλ Μπασίρ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα με σιδηρά πυγμή επί 30 χρόνια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από Πάτρα, Αχαΐα, Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο patrasevents.gr

Σχετικά άρθρα

ΑΡΧΗ

loader