Το σχέδιο του Δήμου της Πάτρας για την οργάνωση και τη βελτίωση των λαϊκών αγορών προχωρά και η δημοτική αρχή έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις συζητήσεις και τις επαφές της με τους επαγγελματικούς φορείς και τα σωματεία των επαγγελματιών που συμμετέχουν σε αυτές, με στόχο να καταρτίσει τη νέα κανονιστική που θα ισχύσει το επόμενο διάστημα. 

Το σχέδιο αποβλέπει τον περιορισμό των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί στις λαϊκές αγορές και που έχουν προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των περιοίκων, αλλά και τη διευκόλυνση των παραγωγών - επαγγελματιών που ζητούν να υπάρξει σωστή χωροθέτηση και να σταματήσουν τα φαινόμενα ανομίας που δίνουν τη δυνατότητα στους μη νόμιμους μικροπωλητές να παίρνουν τις θέσεις αυτών που έχουν τα χαρτιά που απαιτούνται. 

Ήδη η δημοτική αρχή έχει επιδώσει το σχέδιο αυτό στους εμπλεκόμενους συλλόγους και στους φορείς για διαβούλευση. Προηγήθηκαν συναντήσεις και συζητήσεις με τα τα τρία σωματεία που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, δηλαδή με τον σύλλογο εμπόρων οπωρολαχανικών, με τον σύλλογο εμπόρων βιομηχανικών προϊόντων και με τον σύλλογο αγροτικών παραγωγών, ενώ για το θέμα υπήρξαν συναντήσεις με τον Εμπορικό Σύλλογο, την Τροχαία και αρκετούς ακόμα φορείς, με τον καθένα να υποβάλει την δική του πρόταση για τον καταρτισμό της νέας κανονιστικής. 

Ο Δήμος θα βάλει σε μία λίστα όλες αυτές τις προτάσεις για να καταρτίσει την κανονιστική την οποία και θα φέρει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο μέσα στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Δήμος στην Πάτρα γίνονται από την Δευτέρα έως το Σάββατο συνολικά 23 λαϊκές αγορές την εβδομάδα.

Ο Δήμος διαθέτει 16 με 20 άτομα από την υπηρεσία της καθαριότητας για τον καθαρισμό των δρόμων και των χώρων, με τον ανάλογο μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την ανακύκλωση προβλέπεται να γίνεται και συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών που προέρχονται από τις λαϊκές αγορές. 

Βάρος στη νέα κανονιστική θα δοθεί στην χωροθέτηση και οριοθέτηση των χώρων των λαϊκών με διαγραμμίσεις, στη βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων στις λαϊκές, ενώ θα υπάρξει αριθμός θέσεων για τον κάθε αδειούχο πωλητή. Επίσης γίνεται προσπάθεια για να υπάρξει μία ομοιομορφία στους πάγκους και στα εκθετήρια, ενώ προβλέπεται και η διαμόρφωση χημικών τουαλετών. 

Παράλληλα, η νέα κανονιστική θα προβλέπει την ανεμπόδιστη διέλευση των οχημάτων άμεσης ανάγκης.