Η αστυνομία στο Κιργιστάν συνέλαβε σήμερα δεκάδες ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών που διαδήλωναν, ενώ δημοσιογράφοι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες περιστατικού με μασκοφόρους άνδρες που επιτέθηκαν στις διαδηλώτριες.

Οι ακτιβίστριες συγκεντρώθηκαν νωρίτερα σήμερα σε μια από τις πλατείες της πρωτεύουσας Μπισκέκ στην χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας για να πραγματοποιήσουν πορεία με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αλλά μασκοφόροι άνδρες, κάποιοι εκ των οποίων φορούσαν τα παραδοσιακά λευκά καπέλα του Κιργιστάν, επιτέθηκαν στις διαδηλώτριες αρπάζοντας και σκίζοντας τα πλακάτ που κρατούσαν μπροστά σε πολλούς δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και ένας του Reuters.

Οι άνδρες αυτοί τράπηκαν σε φυγή μόλις έφθασε η αστυνομία, η οποία προχώρησε σε συλλήψεις 50 ακτιβιστών, κυρίως γυναικών.

Δεν είναι σαφές ποιές κατηγορίες θα τους απαγγελθούν. Η αστυνομία του Μπισκέκ δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Επικαλούμενες πολλές περιπτώσεις εξαναγκαστικών γάμων και ενδοοικογενειακής βίας οι ακτιβίστριες υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών επιδεινώνεται σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία των έξι εκατομμυρίων κατοίκων εν μέσω μιας ανόδου της ακροδεξιάς ιδεολογίας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο μια έκθεση τέχνης στο Κιργιστάν που εμφάνιζε μια γυναίκα να γδύνεται μπροστά στο κοινό απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση και ο επικεφαλής της αίθουσας τέχνης παραιτήθηκε αφού δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του.